Уволнението на съдия Тодорова е необосновано, каза президентът 16.07 | 17:51

Според Плевнелиев забавянето на дела е системен проблем

От Андриян Георгиев

Решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) по случая със съдия Мирослава Тодорова е необосновано и необективно, каза не за пръв път президентът Росен Плевнелиев, цитиран от агенция "Фокус". 

"Запознат съм с това какво е заявил по случая със съдия Мирослава Тодорова вътрешният министър Цветан Цветанов, но това не променя моята позиция", заяви Плевнелиев в Добрич.

"Аз считам, че ако ВСС искаше да вземе едно наистина обективно и обосновано решение, той можеше много просто да каже: да, вярно е, че забавянето на някои съдебни дела е системен проблем”, коментира Плевнелиев. "А ако има системен проблем, трябва следователно да се търси и системно решение – какъв е проблемът, къде се случва, кои съдии системно нарушават и кои не толкова."

Според президента "при всички случаи това щеше да покаже тяхното желание да работят за репутация на системата, да генерират системни решения по един много обоснован и прозрачен начин, ако бяха подходили така”.

Държавният глава допълни, че това е оставило съмнение, че се подхожда не системно, а индивидуално към някой със силна гражданска позиция, но и води дела срещу вътрешни министри.

По думите на Плевнелиев каквито и закони да се променят, каквито и процедури да се правят "щом попаднат едни хора, които не работят за репутацията на системата, изпадат в политически зависимости, тогава ние няма как да имаме резултатите, които искаме".

"Крайно време е съдебната система да докаже, че е обективна, надпартийна, ефективна и може да ѝ се има доверие", каза в заключение Росен Плевнелиев. 

Водещи

Най-четени