Уговорено: Срещата с Турция за превозвачите ще е на 21 февруари 08.02 | 17:57

На нея ще бъдат уточнени квотите разрешителни между двете страни

От Кремена Бедерева

След многократно отправяни искания от българска страна за провеждането на двустранна среща, турската страна официално потвърди, че такава ще се състои на 21 февруари в Анкара, съобщава пресцентърът на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

По време на разговорите се очаква да бъдат уточнени квотите еднократни разрешителни за автомобилен превоз между двете страни, както и други въпроси от взаимен интерес. Двустранните отношения в областта на автомобилния транспорт между България и Турция са регламентирани от спогодба, подписана в Анкара на 16 април 1977 г., припомнят от министерството.

Съгласно този документ, компетентните органи определят годишен контингент от разрешителни. За последен път контингентът от разрешителни между двете страни, който се разменя на реципрочна основа, е договорен през 2012 г. и предвижда 250 000 транзитни разрешителни; 17 500 разрешителни "празен-пълен"; 32 000 разрешителни "пълен-пълен"; 1 100 разрешителни за/от трета страна.

В случай, че и двете страни са съгласни с този контингент, съгласно установената практика, той се счита за предварителен контингент, валиден и за следващата календарна година. По настояване на българската страна, по време на двете заседания на смесената българско-турска комисия по международен автомобилен транспорт през септември миналата година в дневния им ред е включен въпроса за определяне на контингента от разрешителни за 2014 г.,защото той не отговаря на реалните потребности на превозвачите.

И двете срещи са приключили, без да бъдат подписани протоколи и определен контингента от разрешителни за 2014 г., посочват от МТИТС. През ноември 2013 г. българската страна отново е поставила въпроса за определяне на броя разрешителни за 2014 г. През ноември 2013 г. турската страна е изпратила част от разрешителните, договорени през 2012 г., , а именно 5 000 транзитни разрешителни; 8 750 разрешителни "празен-пълен"; 16 000 разрешителни "пълен-пълен"; 550 разрешителни за/от трета страна.

Спазвайки принципа на реципрочност, българската страна е предоставила на Турция същото количество разрешителни, които са предварителен контингент за 2014 г. На 20 януари 2014 г., българската страна е предоставила още 10 000 транзитни разрешителни за нуждите на турските превозвачи, посочват от МТИТС.

От министерството припомнят и последното развитие на преговорите, а именно обявяването на 30 януари 2014 г. от турска страна за невалидни предоставените разрешителни за българските превозвачи. Като ответна мярка, българската страна е обявила за невалидни разрешителните за турските превозвачи, считано от 1 февруари 2014 г.

Водещи

Най-четени