Учат седмокласниците какво е дизайн на интернет страница 15.11 | 18:06

Отпада изучаването на диез и бемол по музика в началното образование

От Ивелина Георгиева

Какво е дизайн? Кои са видовете дизайн като дизайн на облеклото, интериорен дизайн, дизайн на интернет страница и как се изработва проект на дизайн на даден предмет?

Отговор на тези въпроси ще могат да дават децата от пети до седми клас, които вече ще наблягат повече на новите технологии.

Новите знания се предвиждат в рамките на новите учебни програми по музика и изобразително изкуство за начален и прогимназиален етап, обяви заместник-министърът на образованието Милена Дамянова.

Новото в програмите по изобразително изкуство е въвеждането на понятието и видовете дизайн в 5-7 клас. Учениците ще се запознават с видовете дизайн като дизайн на облеклото, интериорен дизайн, дизайн на интернет страница и ще изработват проект на дизайн на даден предмет в седми клас, обясни Милена Дамянова. В пети клас ще се наблегне за кратко само на понятието дизайн, допълни тя.

Предвиждат се и промени относно структурата на съдържанието по изобразително изкуство. За първи път новите понятия, които се изучават по предмета, ще бъдат посочени и изброени диференцирано по теми и класове и ще бъде избегнато повторението на теми за нови знания.

По музика ще отпадне изучаването на понятия като "диез", "бемол" и "бекар" в начален етап, посочи Дамянова. По думите й това са понятия, които изобщо не са подходящи за децата от 1 до 4 клас и практическата им приложимост не е особено голяма.

В седми клас ще бъде намален обемът от информация за развитието на музиката през различните епохи. В новите учебни програми тази тема ще бъде представена съвсем накратко за обща информация на учениците, а не както е сега - изключително подробно, обясни заместник-министърът на образованието.

Ще има и преструктуриране на учебното съдържание по музика, добави Дамянова. В момента в начален етап основните принципи на звукообразуването са представени отделно от самите инструменти, докато в новите програми най-популярните инструменти ще бъдат представени паралелно с трите основни принципа на звукообразуването – чрез удар, струни и въздух, обясни тя.

За четвъртокласниците се предвижда да изучават видовете оркестри - симфоничен, духов и т.н.

Актуализацията на учебните програми от първи до седми клас е насочена в олекотяването на учебното съдържание, за намаляване на обема от информация, който в момента претоварва изключително много учениците и не дава възможност за практически занимания, коментира заместник-министърът.

Новите учебни програми ще бъдат утвърдени с новия закон за образованието. Първите ученици, които ще учат по тях са тези, които през учебната 2014 – 2015 година ще бъдат съответно в първи, пети и осми клас, а след това ще продължи поетапното въвеждане.

Всички програми, които се разработват в момента, ще бъдат утвърдени в цялост т.е., от първи до 12-ти клас.

Водещи

Най-четени