Учителската професия става регулирана от държавата? 05.06 | 07:32

Преподавателите трябва да бъдат задължително завършили педагогическо образование и да са положили 6-8-месечни стажове, предлага Клисарова

От Цанка Донкова

Учителите да станат регулирана от държавата професия по подобие на лекарите. Това предлага образователният министър Анелия Клисарова, съобщава в. "24 часа".

Преподавателите трябва да бъдат задължително завършили педагогическо образование. Друго изискване ще е да са положили 6-8-месечни стажове по подобие на лекарските, преди да станат правоспособни учители, обясни Клисарова. По време на стажа младите преподаватели ще се водят стажант-учители.

Сега учители могат да са педагози и хора с друго образование и допълнителна квалификация за преподавател.

"С регулиране на професията ще се повиши качеството на учителите, а и те ще са по-подготвени да подобрят дисциплината на учениците", обясни министърът. Клисарова посочи, че е изключително притеснена от констатациите на агенцията за закрила на детето, че преподаватели все по-често използват физически наказания като бой с пръчка, щипане и заключване на непослушното хлапе.

От 15 септември 2015 г. е възможно да бъдат въведени единни учебници за предметите от началния курс, обяви още Клисарова. Според нея въвеждането на държавен учебник ще спести пари, тъй като те ще се правят в печатницата на МОН. Частните издатели пък можели да продължат да правят помагала.

1,2 млн. лв. отпусна вчера правителството за стипендии на ученици в общински училища.

Водещи

Най-четени