Учителството не е професия, то е призвание... 22.05 | 18:11

За първи път от КТ „Подкрепа“ връчиха наградите Стоян Михайловски за „Учител на годината“

От Ивелина Георгиева

В навечерието на най-големия български празник - 24 май от синдиката на КТ "Подкрепа" връчиха награди на името на Стоян Михайловски - "Учител на годината" в 5 категории на преподаватели за заслуги в областта на просветното, културно и синдикално дело.

Категориите са за Учител на годината в детска градина, начално образование, основно образование, средно образование и професионално. Наградата Стоян Михайловски се връчва за първа година и се присъжда на учители от учебните звена в цялата страна.

Чрез нея се популяризира сред обществеността професионализма, гражданския принос, таланта и постиженията на учителите.

"Учител на годината" се връчи в пет категории, като петчленна селекционна комисия оценява всички номинирани по шестобалната система.

"Критериите за оценяване на наградените учители са прецизирани от петчленна селекционна комисия, най-вече за заслуги в професията, отличия, които съответният номиниран е получил през годините и неговата синдикална дейност, както и начинът, по който съвместява професионална и синдикална дейност", обясни за iNews Юлиян Петров, председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

По думите на синдикалиста селекцията е била много тежка и прецизирана. Над 100 са били кандидатите за участие в конкурса, като от тях са избрани 5, които да вземат отличията в различните категории.

Петимата наградени получиха грамота за особени заслуги в работата си като учители и синдикалисти, специален плакет с лика на Стоян Михайловски и парична награда в размер на 250 лева.

Искаме да популяризираме учителската професия и затова гледаме хората, които печелят наградата да имат безспорни заслуги за това, посочи Юлиян Петров. Той подчерта, че занапред ще се засилват изискванията към участниците в конкурса "Учител на годината".

В категория "Учител на годината – детска градина" наградата получи Боряна Стоянова от ЦДГ "Русалка" - гр. Русе за 33-годишния й професионален опит като педагог по музика, за публикациите й в редица списания и сборници, за участието й в благотворителни акции и активната й синдикална работа.

"Досега всички награди са били моите дипломи, а тази награда е признание за учителския ми труд", каза Боряна Стоянова, след като получи отличието.

Наградата за "Учител на годината", в категория "Начално образование" отиде при Станка Шабанска, преподавател в ОУ "Д-р Петър Берон"- град Плевен. Комисията е отличила нея в тази категория заради интерактивните методи на преподаване, участието й в международни семинари, класирането на нейни ученици на едни от призовите места в национални състезания и инициаторството й в създаване на синдикална секция в училището.

На въпрос на iNews какви са интерактивните методи, които използва в клас, Станка Шабанска даде пример с часовете по български език. Тя обясни, че в тях се правят упражнения, които в повечето случаи се повтарят и за да не бъдат досадни на учениците, тя ги разделя на групи, като всяка група прави по едно упражнение с подточки и след това се състезават.

Така упражненията в клас придобиват занимателен характер, разказа Станка Шабанска.

Друг интерактивен метод на отличения педагог е провеждането на часове с практическа насоченост навън в неформална среда, обсъждайки в тях теми като приятелството и др.

В категорията "Учител на годината – основно образование" наградата се присъди на Валентина Грънчарова от ОУ "Христо Ботев" в село Самораново. Тя получи отличието за различни заслуги като ръководенето й на проекти от различни области, сред които български език, музика, етнография, изобразително изкуство, публикациите й в сборници педагогически списания, участие в училищни проекти и др. Грънчарова е секретар на училищната организация на Синдикат "Образование".

"Учителството не е професия, то е призвание. Аз си признавам, че много пъти съм искала да се оттегля, но винаги нещо ме е спирало", коментира наградената в категория "Основно образование".

Наградата за "Учител на годината за средно образование" отиде при Светла Димитрова от СОУ "Козма Тричков" гр. Враца. Димитрова е специалист по история и цивилизация вече 23 години. Тя е носител на грамоти за постигнати високи и трайни резултати в образователно възпитателния процес, използва авангардни методи на обучение, а през 2011 г. има класиран ученик на Национален кръг на олимпиада по история и цивилизация с успех "отличен 5,50".

Светла Димитрова получава грамота през декември 2009 по случай 20-годишния юбилей на Синдикат "Образование".

При получаването на отличието Димитрова заяви, че от тук насетне все повече трябва да се шлифова образованието и колкото по-модерен и адекватен закон се създаде за него, толкова ще сме по-радостни като виждаме продукта си на българския пазар, а не на международния.

В последната, но не и по важност категория за "Учител на годината – професионално образование" наградата се присъди на Ангелина Габровска от Професионална гимназия по икономика и мениджмънт "Йордан Захариев", град Кюстендил. Габровска е специалист по икономика и организация на вътрешната търговия.

Тя използва съвременни технологии в процеса на преподаване, участва в разработването на учебни планове и програми по търговски дисциплини, бизнес английски маркетинг и реклама. Ангелина Габровска е един от учредителите на учителския синдикат в гр. Кюстендил.

Водещи

Най-четени