Фандъкова: Обединението на общините ще върне спрените плащания по ОП 06.06 | 14:30

Никоя община не може да си позволи да отдели 100-200 млн. лв., смята кметът

От Теодора Кокаланова

"Отговорно е всички да работим заедно, за да бъдат възстановени плащанията по оперативните програми "Околна среда" и "Регионално развитие", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. 

По думите ѝ не трябва всичко да се стоварва върху кметовете. "ЕК ясно казва, че става въпрос за системите за контрол", посочи Фандъкова.

Според кмета, когато пропуските, които се изтъкват, са едни и същи във всички общини, това означава, че става въпрос за системна грешка, информира БТА.

"Половината от Инвестиционната програма на Столичната община се финансира с европейски средства", припомни Фандъкова. Спирането им според столичния кмет означава спиране на строителството на най-големите обекти в столицата.

"Общината финансира с 13 млн. лв. собствени средства аванса за новите автобуси, които ще се движат в София", припомни Фандъкова. По думите ѝ никоя община обаче не може да си позволи да отдели 100-200 млн. лв., за да компенсира спрени евросредства.

По повод ОП "Транспорт" и строителството на метрото, Фандъкова посочи, че средствата са осигурени и поне засега проблеми с програмата няма. "Проектът за метрото се дава за пример от ЕК и неслучайно ние имаме категоричната защита на комисията и за следващия програмен период", подчерта кметът. 

Най-четени