Фани Белнейска: Знам, че Лазар Колев не е бил сам 05.04 | 09:30

Вчера семейството на убитите сестрички поиска връщане на делото за доразследване

От Кремена Бедерева

Всички факти и доказателства показват, че Лазар Колев е виновен, но аз знам, че не е бил сам. Човек от полицията ми каза, че съучастниците му са трима. Това заяви майката на зверски убитите сестри Росица и Христина Белнейски, от Пазарджик - Фани Белнейска.

Фани и Стоимен Белнейски поискаха от Върховния касационен съд (ВКС) делото за жестокото убийство на децата им да бъде върнато за доразследване и адвокатът им да бъде сменен. Желанието на родителите изненада както защитата, така и прокуратурата, тъй като делото за убийството на Росица и Христина е на последна инстанция, която се очаква да потвърди доживотната присъда на подсъдимия Лазар Колев.

"Много мислехме с моя съпруг, че няма как Лазар Колев да е единствения виновен. Не се търсиха другите виновници. Не знам кои са другите двама извършители, но полицай сподели пред мен, че се знаят тримата. Много пъти си задавам въпроса защо не се казват имената на другите замесени. Не знам по какъв начин са му помагали", каза Фани Белнейска в ефира на TV7.

Тя е категорична, че са взели решението заедно със съпруга си Стоимен Белнейски. Никога не съм разговаряла с роднини на Лазар Колев, твърди Фани Белнейска.

Стоимен Белнейски добави, че са имали надежда Лазар Колев да признае кои са съучастниците му. "Не вярвам, че по този начин можем да му помогнем, защото за него има доказателства. Отказахме се от адвоката, защото той не ни държеше в течение на делото", коментира Стоимен Белнейски.

Стоимен Белнейски каза, че на излизане от залата на Върховния касационен съд адвокат Иво Найденов се обърнал към тях с думите "Вие сте много долни хора!" Адвокат Найденов защитаваше семейството без хонорар - вчера той си тръгна обиден от сградата на съда.

В ефира на bTV адвокатът обясни тази сутрин, че поведението на родителите на убитите сестри Белнейски е нелогично и неестествено. "То е предателство не само към мен, но и към следователите по случая, към прокуратурата, която изнесе тежестта на делото срещу Лазар Колев, това е предателство към хората, които подкрепиха родителите в тежката битка, както и към обикновените граждани, които искат да знаят, че има справедливост", смята бившият вече адвокат на семейство Белнейски.

Според адвокат Найденов по всяка вероятност решението на семейство Белнейски е повлияно от задкулисен разговор или уговорка. "Някой с някого се е срещнал, някой на някого нещо е казал. Но този съвет е неправилен съвет. Жалко е, ако нещо се е договаряло, но как да се обясни фактът, че искането на родителите съвпадна с това на защитата на Лазер Колев? Фани буквално наля вода в мелницата на защитата”, добави юристът.

Вчера Стоимен Белнейски обясни пред журналисти, че са очаквали Лазар Колев, който на две инстанции получи доживотна присъда, да посочи кой е неговият съучастник. След като това не се е случило родителите решили да поискат връщане на делото. Според бившият им адвокат Найденов обаче това решение не е в техен интерес.

"Ако се забави делото или спрямо Колев се върне в начален стадий и след 1 година то не е приключило, убиецът ще се окаже на свобода”, коментира адвокатът. И допълни, че разследването по случая за жестокото убийство продължава и то по никакъв начин не пречи на делото срещу Лазар Колев.

"Истината не трябва да се жертва заради бързината”, така пък защитникът на Лазар Колев – адвокат Марин Марковски коментира желанието на семейство Белнейски за връщане на делото за доразглеждане. Той отново защити клиента си и призна, че е бил искрено изненадан от вчерашните думи на майката Фани, както и че не е договарял нищо с нея или съпруга й.

"Преди да вляза в студиото по друга телевизия чух Фани да казва: "Ще бъде позорно за паметта на моите деца да се уговарям с който и да било”. Ето ви отговор на въпроса дали сме се срещали. Виновността се намира с доказателства.

По това дело не се намери истината”, заяви юристът и посочи неговата гледна точна за причината за решението на родителите – искали да бъдат хванати истинските убийци, чието намиране се бавело вече шеста година от следствието", уточни Марковски.

 

Водещи

Най-четени