Фенове на Локо Пд поискаха съдът да пусне на свобода полицаят-ултрас Атанас Качаков, но той остава в ареста за постоянно 17.06 | 14:45

В залата стана ясно, че вчера един от обвиняемите е бил разпитван пред съдия. Направен е бил следствен експеримент, в който Манаф е посочил местата, където е бил изтезаван, както и действията на самия Качаков

От iNews.bg

Апелативният съд в Пловдив отказа да освободи арестувания екс полицай-мутра Атанас Качаков, от който бе проплакал пововината град. Днес известният като Качака бивш служител на реда (защото наскоро го изхвърлиха официално от системата на МВР) застана пред магистратите с искане за по-лека мярка. При предишното гледане на мярката тулупестият Качаков се появи в съда по меко казано неуважителен начин. Той си бе сложил фенка тишъртка на Локомотив Пд - тим, на който е ултрас и по сведения често е участвал и организирал сбивания с момчета от Ботев Пд. Случвало се е и да използва служебното си положение, за да вреди на фенове на "канарчетата". Но за тоза ще пишем в следващи статии.

Качака е обвинен, че е бил част от ударната бригада в Трето районно управление и бе задържан заедно с началника Самуил Хаджиев заради опит за присвояване на 500 кг. марихуана, отвличане и жестоки гаври и побой. 

Роднини на бившето ченге заедно с ултраси от агитката на Локо Пд се събраха днес пред Апелативния съд в опит да повлияят на решението на магистратите. Бяха се подготвили видимо добре - със заучени фрази и предварително отпечатъни транспаранти - с еднакъв шрифт, макар да твърдяха, че роднините и футболните запалянковци са се организирали поотделно. 

Близките на Качаков настояваха за неговото освобождаване, както и за разпит на вече бившия шеф на Вътрешна сигурност Стефан Банков. Защитата на Качаков се позовава на интервю, дадено от бившя шеф на Вътрешна сигурност, който в интервю пред БНТ заяви, че служебният министър Бойко Рашков го е извикал в кабинета си и е настоявал за ареста на директора на ОД МВР- Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев, който по същото време беше в болница. Нещо, което бе категорично отречено от министъра, който дори обяви, че ще даде Банков на съд заради клеветата.

Въпреки това, защитата на арестуваните Самуил Хаджиев и Атанас Качаков интерпретира изявлението на Банков с разследванията срещу тях и на тази база претендираза промяна в обстоятелствата и иска ново преразглеждане на мерките. 

Съпругата на Качаков Валентина е категорична, че мъжът й е невинен по обвинението, че той замесен в   опита за кражба на марихуана от склад в Болярци."Съпругът ми не е бил в Болярци. На 4 април беше дежурен на изборите. На 5 април гледаше децата. ", коментира жената на вече бившия полицай.

"Синът ми е спокоен човек е. Спечели конкурс за инспектор", каза баща му пред репортер на TrafficNews.bg.

"Настояваме да бъде разпитан Стефан Банков, защото той сам казва пред БНТ, че е притискан относно арестите в Трето районно. Да каже кой му е поръчал ареста", зоват близките на Качаков.

На последното съдебно заседание Окръжен съд отказа искането на защитата да бъде призован Банков.

Качаков този път не се яви в съда с футболна фланелка на Локо Пд, но само защото участва в заседанието по скайп връзка. В залата адвокатът му Стоян Донков постави подсъмнение показанията на отвлечения Фарук Манаф, който е свидетел на обвинението. Според юриста той бил "изтъргувал свободата си"  като е съдействал на Вътрешнасигурност. Адвокатът поиска и очна ставка между Фарук Манаф и Атанас Качаков, обвиняайки прокуратурата в бездействие. 

От прокуратурата смятат, че исканията са неоснователни. "В настоящия момент тези искания нямат отношение. Заседанието е по искане за изменение на мярка за неотклонение. Тези искания трябва да се отправят към наблюдаващия прокурор, а не към съда. Оставям без коментар, че следствените органи и съда са заблудени", заявиха от държавното обвинение.

Съдът отхвърли искането на защитата за разпита, но коментира, че Банков трябва дабъде разпитан по казуса при разследването.

"Искам да се грижа за семейството си. Минала седмица разбрах, че малкият ми син е в болница и жена ми не е трябвало да ходи на работа. Ако съм с дом.арест ще си гледам децата. Големият ми син ходи на училище и на тренировки, трябва да го взима и кара жена ми. Аз не съм извършил престъпление. В деня на престъплението, аз съм бил на работа в Трето районно. Това може да се разбере с докладните, изготвени от мен. Този ден проверявахве карантинирани лица, бях с колеги, които могат да го потвърдят", каза в последната си дума Качаков.

Към момента, обвинението е с отлична обезпеченост. Показанията на Манаф са убедителни, коментира съдът. В залата стана ясно, че вчера един от обвиняемите е бил разпитван пред съдия. Направен е бил следствен експеримент, в който Манаф е посочил местата, където е бил изтезаван, както и действията на самия Качаков. Показанията на Манаф не са единствените в тази посока. Свидетелят Иванов, който е бил обвинен в кражба на марихуана от унифирмените, е подавал подобни сигнали като на Манаф. 

Съдът отказа да промени мярката за неотклонение на Качаков и решението е окончателно.

Водещи

Най-четени