Фирмата със скандалната лютеница ще завежда дело за клевета 12.01 | 15:51

И Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци отрече наличието на олеамид

От iNews.bg

Компанията, уличена в наличие на олеамид в лютеницата, обмисля дали да съди Асоциация "Активни потребители", съобщава bTV.

По-рано днес Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци излезе с реакция на твърдението на асоциацията, че българска марка лютеница съдържа наркотичното вещество олеамид и е опасна.

В последствие различни специалисти оспориха достоверността на изследването и в момента се чакат резултатите на акредитирана лаборатория и вътрешната им проверка. От Агенцията по безопасност на храните също потвърдиха, че нарочената марка лютеница е напълно безвредна и че изобщо не става въпрос за наркотик.

Милена Калибацева, която е директор в друга фирма, произвеждаща лютеница, посочи, че наличието на въпросния химикал е непонятно за тях.

По повод високото количество захар в продукта тя коментира, че всички производители спазват нормите за вложеното количество захар. Максимално 16% е напълно допустима за продукт като лютеницата и се спазва тенденцията да се намали захарта, както се намалява и солта.

Водещи

Най-четени