Хакерът Кристиян Бойков се сдоби с обвинение в тероризъм, поема го Спецпрокуратурата 25.07 | 09:47

От ръководството на прокуратура обявиха, че имат нови водещи версии за хакерската атака и че е установено, че над Кристиян, за когото са категорични, че е нейният извършител, има поръчител и подбудител

От iNews.bg

Кристиян Бойков, свързан с хакерската атака в НАП, вече е обвинен по член 108а от Наказателния кодекс, свързан с тероризъм. Това съобщи БНР, позовавайки се на адвокатите на фирмата "ТАД Груп". Заедно с Бойков е обвинен и задържаният Георги Янков. Очаква се да бъдат предприети процесуално-следствени действия и по отношение на собственика на фирмата Иван Тодоров, който е в чужбина. Още не е ясно какви обвинения ще бъдат предявени на Тодоров. На Кристиян е повдигнато обвинение за извършителство на терористични действия, а на другия обвиняем по случая – за подбудителство. Представителят на фирмата, който беше задържан, беше освободен срещу парична гаранция.

След като от прокуратурата обявиха, че Кристиян Бойков не е действал сам при хакерската атака срещу приходната агенция, случаят вече е поет в Специализираната прокуратурата.

По неофициална информация, обвинения за участие в организирана престъпна група са повдигнати на  задържания Георги Янков и на самия Бойков, а собственикът на фирма "ТАД Груп" Иван Тодоров е обявен за общодържавно издирване.

От ръководството на прокуратура обявиха, че имат нови водещи версии за хакерската атака и че е установено, че над Кристиян, за когото са категорични, че е нейният извършител, има поръчител и подбудител. Повече официална информация за разследването до този момент няма.

Неофициално, след като е изтекло 24-часовото полицейско задържане на – Георги Янков – мениджър "ключови клиенти" в "ТАД Груп", той е бил обвинен и остава в ареста за 72 часа. По-вероятно е след изтичането им да бъде пуснат на свобода срещу голяма парична гаранция. 

Ново обвинение е повдигнато и на Кристиян Бойков, а за собственика – Иван Тодоров, това ще се случи, след като се върне в България. По информация на адвокатите на фирмата Тодоров е на планирано пътуване в Канада, а не се укрива. Засега го издирват само в България.

Обвиненията са по текст от глава "Компютърни престъпления" в Наказателния кодекс, който се отнася до източване на данни от информационна система, която не е критична инфраструктура, по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група. Наказанието е затвор до осем години и глоба до десет хиляди лева.

Ръководството на ГЕРБ възложи на парламентарната група да предложи създаването на временна комисия в парламента по казуса с НАП. Според партийното ръководство станалата публично достъпна лична и данъчно-осигурителна информация за милиони българи е изключително чувствителна тема и формирането на временна комисия в българското Народно събрание би допринесло за изясняването на всички факти около кибератаката.

Водещи

Най-четени