Хасан Адемов: В условия на криза е невъзможно универсализиране на пенсиите 15.10 | 10:47

Таванът на пенсиите ще бъде 35% от максималния осигурителен доход

От Кремена Бедерева

Държавата покрива липсата и дава енергийни помощи на лица, които нямат дори осигурителен принос, а получават минимална пенсия.

Това обяви в ефира на bTV министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. По думите му "синдромът на границата" винаги съществува, но в условията на криза е невъзможно да се универсализират пенсиите.

Думите на Адемов се отнасят за пенсионерите, които недоволстват, че няколко стотинки не им достигат за увеличение на пенсията или от допълнителна помощ.

Социалният министър лансира идеята да се въведе швейцарското правило за индексиране на пенсиите от 1 юни. При него трябва да бъде определен процент на увеличение, обвързан с инфлацията и нарастването на осигурителния доход.

Хасан Адемов обяви, че в бюджета са заделени 10% от брутния вътрешен продукт под формата на 8 милиарда и 100 милиона лева само за пенсии и обезщетения. "Ако имаме по-голям БВП, по-голяма заетост, по-малък сив сектор, ще разчитаме и на по-висок процент", коментира Адемов.

Относно тавана на пенсиите, министърът посочи, че той ще бъде 35% от максималния осигурителен доход. Социалният министър коментира и групите хора, които се пенсионират по-рано като военни и полицаи. Адемов обясни, че пенсиите в България като правило са за осигурителен стаж и възраст.

"Изискването възраст обаче липсва в МВР и от години няма правителство, което да се е наело със задачата да го въведе", посочи министърът. Адемов заяви, че ще предложи въвеждане на възраст и за вътрешното министерство. Отговорността каква да бъде тя обаче, ще бъде на Консултативния съвет за тристранно сътрудничество, на Министерския съвет и Народно събрание.

Във връзка с темата от последните дни за 10% съкращения в администрацията Адемов успокои, че свиването на щатове няма да става механично. Според него ще се работи в посока реформиране на администрацията там, където има дублиране на структури и неефективни такива.

Той допълни, че всяко министерство трябва да изготви анализ за това, който ще се разглежда на заседанието на МС в сряда. "Ако изобщо се стигне до съкращения, това ще се случи след 1 януари”, каза Адемов.

Водещи

Най-четени