Хашим Тачи покани българския бизнес в Косово 19.06 | 14:44

Косово има ръст на БВП от 5%, а законите гарантират сигурност на бизнеса, смята Тачи

От Ивелина Георгиева

Чест и удоволствие за мен е да бъда в България и да почуствам топлото гостоприемство на вашата страна. С тези думи премиерът на Косово Хашим Тачи се обърна към представителите на медиите след среща на четири очи с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

Тачи заяви още, че се чувства добре в България, една страна, която е пример за етническа толерантност, икономическо развитие и прилагане на европейските стандарти. Той припомни, че България беше една от първите, признала независимостта на Косово.

Косово е европейска държава, а целта ни е възможно най-бързо да бъдем приети в ЕС и НАТО, подчерта косовският премиер.

Той поясни още, че в парламента в страната му има 120 депутати, като 24-ма от тях са с друга националност, включително и сърби.

През 2011 година страната е отчела над 5% икономически растеж, а в нея вече има и представители на българския бизнес. В тази връзка българският премиер Бойко Борисов добави, че дори и Съдебната палата в столицата на Прищина се строи от българска фирма.

Според Тачи в Косово има европейски закони, които гарантират сигурност на бизнеса и призова българските бизнесмени за още по-активно участие в неговата страна в сектори като селско стопанство, енергетика, минно дело и други.

Тачи се похвали, че държавата напредва и по отношение на образованието и туризма.

Косовският премиер заяви че работи добре и със Сърбия и неговата готовност е да води преговори със западната ни съседка. Това е най-правилният път, по който да вървят двете държави, смята той.

От две години водим разговори с Брюксел и успяхме да постигнем седем споразумения със Сърбия, някои от тях се спазват, а други не, коментира премиерът на Косово.

Най-важните споразумение, които трябва да се спазват, според него, са тези за регионално сътрудничество и участие на Косово в регионалните инициативи. Според Тачи най-добре би било, ако се открият възможно най-бързо посолства на двете държави в Белград и Прищина.

"Крайно време е да се затвори страницата на конфликтите", допълни той.

Българският министър-председател похвали ангажираността на нашите компании в Косово и добави, че 80 българи работят там, справят се много добре и помагат за бързото изграждане на инфраструктурата и сигурността в страната.

Борисов беше категоричен, че членството на Косово в НАТО ще дойде бързо, а ръководството на държавата спазва много стриктно всички ангажименти по пътя на членството си. Борисов заяви още, че е бил уверен от Хашим Тачи за това, че живота, здравето и сигурността на етносите в Косово е гарантирана.

Двете страни днес подписаха споразумение за обратно приемане на незаконно пребиваващи лица. Борисов заяви, че няма данни за точния брой на незаконно пребиваващите у нас и подчерта, че споразумението е с цел да се създадат условия за оказване на абсолютно съдействие в тази насока от двете държави.

Косово има прекрасни отношения с Македония и има активно двустранно сътрудничество на ниво посолства, коментира още Хашим Тачи.

"Моето послание е за мир, сътрудничество, спазването на правата на всички, без значение от етническия им произход", заяви в заключение той. 

Водещи

Най-четени