Хищни калинки тормозят габровско село 10.10 | 08:35

Хората не могат да се оправят с облаците насекоми, окупирали къщи и дворове

От Гергана Златкова

Хищни калинки нападнаха габровското село Източник.

Летящите нашественици се появили в селото преди около две седмици на цели облаци и бързо окупирали дърветата, градините и дворовете, като успели да проникнат и в повечето от къщите със стари и неуплътнени врати и прозорци.

За да се спасят от калинките, някои от селяните изкарали на въоръжение прахосмукачките си, с които погнали неканените гости."Всичко е почерняло от тази напаст. Няма спасение, вдигнали сме ръце от тях.

Трепем, изхвърляме ги на купчини, но те нямат свършване и като че стават все повече”, кършат безпомощно ръце селяните в Източник, съобщава "Монитор".

Специалисти по насекомите разказват, че хищната калинка е полезна, тъй като унищожава въшките по реколтата и успешно замества химическите препарати.

Родината й е Китай, където тя се отглежда в специални фабрики. В средата на 90-те години на миналия век обаче китайците изпускат от контрол нещата. Калинките напускат фабриките и тръгват из цяла Азия и Европа. Според специалистите темпото, с което азиатската гостенка си завоюва територии у нас през последните години, е смущаващо за разнообразието на родната фауна. 

"Борбата с хищната калинка е толкова обречена, колкото и тази с колорадския бръмбар”, твърдят експертите по насекоми. Наред с вредните въшки обаче калинката, наричана още шесткрак алигатор, напада и унищожава плодовете и най-вече гроздето.

И тъй като сега е сезонът на гроздето, затова и нейната популация сега е най-голяма.

А неприятното е, че заради отделяния от хищната калинка алкалоиден сок птиците не я ядат и тя не може да бъде унищожена по естествен път от тях. Единствените, които я ядат, са жабите.

Водещи

Най-четени