Храната ни бърка все по-дълбоко в джоба. Харчим една трета от парите си, за да напълним хладилника 16.05 | 21:17

Българските семейства наблягат на евтините хранителни продукти, хлябът и яйцата заемат над половината от трапезата

От iNews.bg

Разходите за храна бъркат най-дълбоко в джоба на българина. В момента средностатистическият нашенец харчи около една трета от месечните си доходи, за да осигури насъщния у дома. Паралелно с това обаче този разход от семейния бюджет се увеличава. Според данни на Националния статистически институт (НСИ) през първите 3 месеца на 2015 г. 30.8% от месечния разход на едно лице от българско домакинство е отивал за храна. През аналогичното тримесечие на тази година този дял е нараснал до 31.1% и то при положение, че през това време статистиката отчита и нарастване на доходите. Като пари преди година всеки българин е харчил на месец средно по 339 лв., за си осигури храна, докато сега сумата набъбва на 345 лв.

Освен това данните на НСИ сочат, че българите ядат предимно от по-евтините храни. Така например в 33% от случаите на трапезата има яйца, а хлябът и тестените изделия заемат други 22%. Плодовете и зеленчуците съставят около 10% от трапезата на българина, колкото се падат и на прясното и киселото мляко. Докато за месо отиват не повече от 8 на сто от парите ни за храна. Около 7 на сто пък е делът на картофите. За сирене харчим под 3% от парите си, а за зрял боб – 1.1%

Дълбоко в джоба на българите бъркат и разходите за жилището и то предимно сметките за ток, парно, вода и поддръжка. Те заемат второто място по размер на разходите на хората. Между Нова година и 31 март т.г. всеки човек у нас е харчил по 18.1% парите си за тези разходи. Така излиза, че около 50% от заплатата на всеки нашенец отива само за храна и сметки. Средномесечният разход за жилището ни за последните 12 месеца обаче е намалял, макар и незначително. Докато в началото на 2015 г. той е бил 203 лв., сега е спаднал на 200 лв.

Притеснителен е и фактът, че разходите ни за здраве са сред най-малките пера в семейния бюджет. В същото време е всеизвестен факт, че българите са сред най-болните нации в Европа. Освен това през последната година бюджетът ни за доктор и здравеопазване се е свил допълнително. Докато през първото тримесечие на 2015 г. за това сме давали 6.1% от месечните си разходи, година по-късно делът намалява до 5.6 на сто. На практика българинът харчи по-малко само за алкохол и цигари – 4.2% и дрехи и обувки – 3.1%.

Като цяло средният разход на един член на домакинство в България за последната година е нараснал до 1 110 лв., което е с 0.7% или близо 11 лв. повече спрямо първите месеци на 2015 г. В същото време статистиката отчита увеличаване и на приходите – от 1 186.85 лв. на 1 237.09 лв. Основното перо в доходите на домакинствата продължават да са заплатите – 57%. Пенсиите са на второ място с 26.5%.  

Водещи