ЦИК наложи 4 глоби на ДПС за агитация на турски език 15.10 | 20:46

Лидерът Лютви Местан може да бъде санкциониран с 6 000 лв.

От Теодора Кокаланова

Централната избирателна комисия (ЦИК) е наложила на ДПС 4 глоби за агитация на чужд език. Комисията е решила да глоби три пъти за три различни нарушения Лютви Местан и еднократно - Хюсеин Хафъзов. Поводът е агитация на чужд език, в случая – турски, в различни населени места по време на предизборната кампания.

Сред местата са селата Върбовка, Долни воден и Подкова. За всяко от нарушенията на Местан и Хафъзов глобата варира от 200 до 2000 лева, което означава, че лидерът на ДПС може да бъде санкциониран с 6000 лв. 

Освен това, относно изказвания на Хафъзов, които могат да се тълкуват като призив за национално и етническо противопоставяне, ЦИК ще сезира прокуратурата.

Там казусът е особено заплетен, защото става дума за агитация на територията на Турция, а българските закони не могат да действат на територията на друга държава.

Затова комисията прие, че може да се търси и отговорност за нарушение на добрите нрави, съобщи bTV. До момента ЦИК три пъти се е произнасяла за агитация, но санкциите са били за партията ДПС, а не за конкретни лица.

 

 

Водещи

Най-четени