ЦИК призова да не се обаждаме на тел. 112 27.01 | 16:05

На телефона за спешни повиквания постъпвали много обаждания от хора за избирателните секции

От Ивелина Георгиева

Избирателите да отправят запитванията си свързани с референдума до Районните избирателни комисии (РИК) и до ЦИК, но не и на тел. 112, тъй като той е за спешни повиквания, апелираха от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Призивът на комисията е във връзка с множеството обаждания от граждани на тел.112, които отправяли питания на спешния телефон затова къде да гласуват и как се стига до секциите.

Постъпват много обаждания от хора, които търсят избирателната си секция, тъй като някои са установили, че секцията не е място, където са гласували досега, обясни говорителят на ЦИК Бисер Траянов.

Той отбеляза, че организацията на гласуването се прави 55 дни преди изборния ден или референдума от кмета на общината, който определя адресите на секциите.

Избирателите могат да направят справка чрез интернет страницата на всяка община, на страницата на ГД ГРАО - чрез ЕГН или адрес на пребиваване.

Също така гражданите могат да изпратят своето ЕГН чрез SMS на тел. 18 429, който е единен за трите мобилни оператора, както и на безплатния номер 080014726.

Водещи

Най-четени