Цацаров: ВСС или пак ще предложи Гешев, или трябва да започне всичко от нулата 08.11 | 18:00

В рамките на настоящата процедура нов кандидат не може да има, обясни главният прокурор

От iNews.bg

Не може да се издигне друг кандидат за главен прокурор в рамките на настоящата процедура, обясни пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, предаде Нова телевизия. Двамата с избрания от Висшия съдебен съвет /ВСС/ за нов главен прокурор Иван Гешев имаха среща с представители на Венецианската комисия в парламента.

След срещата Цацаров разясни пред медиите как продължава процедурата за избор на нов главен прокурор след решението на президента Румен Радев да върне на ВСС предложението за назначаване на Иван Гешев. Той посочи, че процедурата продължава със заседание на ВСС, на което има две възможности. "Гласуване на кандидатурата отново, т.е. набиране на не по-малко от 17 гласа и оттам насетне назначаване на Гешев от президента на републиката с указ. Втора възможност - ненабиране на 17 гласа и започване на нова процедура", посочи главният прокурор.

В отговор на въпрос Цацаров каза, че на заседанието на прокурорската колегия не може да се направи предложение за друг кандидат. По думите му министърът на правосъдието Данаил Кирилов не може да направи такова предложение. "Не може да направи, защото това е процедурата, разписана в Конституцията", каза главният прокурор. "Въпросът не е в това дали г-н Гешев е заменим, въпросът е дали се спазва Конституцията", коментира Цацаров.

Иван Гешев каза пред журналисти, че не се притеснява дали са един, двама, трима или петнадесет кандидати. "Решението колко да са кандидатите се взима от прокурорската колегия, тя се е обединила около една кандидатура, има такава законова възможност, не е нарушение на закона, така че аз не виждам проблем", каза той. "Аз бях сам и когато бях кандидат за шеф на Специализираната прокуратура. И? Проблем ли беше?", попита Гешев.

В отговор на въпрос дали би бил кандидат и при следваща процедура, той каза, че ще отговори, когато дойде моментът.

Иван Гешев още веднъж благодари на президента, че е изпълнил конституционните си задължения в обозрим срок. "Благодаря и на колегите от професионалната общност - прокурори и следователи, които застанаха зад мен, защото това е един професионален избор, а не политически. Благодаря и на ВСС, който на предишното изслушване в голямата си част застана зад мен, благодаря и на тези, които гласуваха против мен", каза още Гешев.

Водещи

Най-четени