Цацаров: Вината е лично на Малинов, не на "Русофили"! Малофеев е със забрана да влиза у нас 11.09 | 16:00

Главният прокурор съобщи още, че акцията срещу Малинов не е опит за разделение на българското общество на русофили или русофоби, защото “става дума не за това на чии чужди национални интереси служиш, а става дума за това, че увреждаш българските национални интереси

От iNews.bg

Разследването срещу Николай Малинов е започнало като разследване за пране на пари, впоследствие са установени и други негови провинения и той е обвинен, че се е поставил в услуга на чужда държава, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров при изслушването му от депутатите в Народното събрание.

На бизнесмена Константин Малофеев е наложена 10-годишна забрана да влиза в България, съобщи главният прокурор.

"Парите от Русия са насочени лично към Малинов и към негови дружества. Това финансиране е насочено към реализиране на определени дейности и изпълнение на определени задачи от обвиняемия”, допълни Цацаров.

"Тези парични потоци са адресирани от чужда страна, от чужди организации, инициирани са от ръководители на чужди организации, и са насочени към Малинов и негови търговски дружества. Установено е, че не става дума за финансиране с търговска цел, а е с цел реализиране на определени дейности и задачи от Малинов на територията на България. Основната част от тях е свързана с преоринтация на българската вътрешна и външна политика.

Достатъчно е да спомена само един документ, който бе намерен и публично оповестен – докладната на Малинов за това как на България е необходима промяна на геополитическата ориентация на страната”, допълни Цацаров.

Главният прокурор уточни, че разследването срещу Малинов не е "преследване за идеи”, и допълни: "моето мнение е, че това не е преследване за идеи, защото когато идеите се налагат с пари и влияние и са насочени срещу националната сигурност на България, това е престъпление. Независимо от всичко в настоящата политическа обстановка – подготовката за местните избори, аз не мога да се съглася с твърдението, че това представлява политическа акция, свързана с предстоящите местни избори, печелене на политически дивиденти, и прочие. Не защитавам никого, не обвинявам никого от политическите сили, ние си вършим работата”.

Това не е атака срещу движение "Русофили”, подчерта още главният прокурор.

"Обвиняемият е председател на това национално движение, но отговорността, която той следва да носи, е за неговите лични действия. Фактът, че движението е било използвано за реализацията на определени цели, финансирани с пране на пари, не означава, че ние трябва да преследваме за идеи членовете на това движение”, каза Цацаров.

Главният прокурор съобщи още, че акцията срещу Малинов не е опит за разделение на българското общество на русофили или русофоби, защото "става дума не за това на чии чужди национални интереси служиш, а става дума за това, че увреждаш българските национални интереси в доста различна, обратна и противна на тази, която и вие сте приемали в тази зала”.

"Неоспоримите факти по разследването няма да бъдат представени пред народните представители, а пред съда – така повелява Конституцията”, съобщи Цацаров в отговор на депутати, които призоваха прокуратурата да изнесе конкретни данни по разследването срещу Малинов.

Цацаров припомни, че досъдебното производство е започнало на 3 юли тази година. До момента действията по разследването по него са следните: 11 претърсвания на помещения адреси и са иззети компютърни конфигурация и документи, 5 претърсвания на МПС, т.е. на притежавани от лицата автомобили, извършени са 8 лични обиска на лица, разпитани са 15 свидетели, двама от тях пред съдия, 8 са били задържани по реда на ЗМВР. След като е направена преценка на целия обем доказателства в качеството на обвиняем е привлечен един – Николай Малинов, той е с мярка 50 000 лв. гаранция, наложена му е забрана да напуска страната.

Вчера бе съобщено, че е наложена е ограничителна мярка на Леонид Решетников, на когото председателят на ДАНС е забранил влизането в страната за срок от 10 години.

Водещи

Най-четени