Цацаров: Докладът на ЕК – реалистичен и позитивен 23.01 | 10:22

Време е Специализираната прокуратура да започне да работи, смята главният прокурор

От Ивелина Георгиева

Докладът на Европейската комисия на първо място е реалистичен. Така главният прокурор Сотир Цацаров характеризира мониторинговия доклад от Брюксел, който бе представен вчера. Според него цялостният напредък на страната в борбата с корупцията и организираната престъпност и реформирането на съдебната система е недостатъчен.

Цацаров смята, че докладът отразява положението в страната такова, каквото е. "От гледна точка на прокуратурата, аз го оценявам като реалистичен и на практика – като позитивен", посочи Цацаров.

Като положителен показател той отбеляза препоръката в доклада за стриктно изпълнение на сроковете по плана за действие на прокуратурата, както и препоръката за вграждане на този план за действие на цялостната стратегия за реформа на съдебната система. На практика тези препоръки означават, че самият план за действие е одобрен, обясни Цацаров.

В доклада има и достатъчно критики, които ние си ги знаем, призна главният прокурор. Цацаров подчерта, че прокуратурата е работила през изминалата година на максимална степен. "Не очаквайте за една година чудеса. Това не е оправдание, но през тази една година усилията ни бяха надлежно оценени."

Ръководството на прокуратурата е с ясното съзнание, че в следващия оценителен доклад страната ни няма да бъде оценявана за вътрешната реформа в съдебната система, а за резултатите навън, които е дала тази реформа, уточни главният прокурор. Според него по отношение на работата на Специализираната прокуратура докладът не е положителен. По думите му не е време да се преосмисли работата на тази структура, а е време тя да започне да работи.

Причината Специализираната прокуратура да не функционира добре са проблеми, свързани с вътрешната организация, с недостатъчното кадрово осигуряване и честото ѝ заливане с готови, реализирани операции, с много съмнителен краен изход, аргументира пропуските Цацаров. Трябва да се търси механизъм, според който Специализираната прокуратура да бъде концентрирана основно върху големите дела, смята главният прокурор.

Обвинител номер 1 бе категоричен, че промяна в закона трябва да има в посока преосмисляне на компетентността на Специализираната прокуратура. Цацаров подчерта, че всичко, което ръководството на Специализираната прокуратурата е поискало, е осигурено, оттук насетне те самите трябва да четат доклада.

Според председателстващия ВСС Соня Найденова докладът на ЕК е обективен и балансиран. Той е един полезен коректив, който ни дава възможност да сверим часовника си, каза Найденова. Тя подчерта, че магистратите се отнасят с разбиране към препоръките и към тяхното изпълнение.

Водещи

Най-четени