Цацаров: Обвиняваме Волен Сидеров в сухоземно хулиганство 09.01 | 10:28

Според главния прокурор има хулигански действия и за тях се полага наказателна отговорност

От Ивелина Георгиева

"За мен има хулигански действия и за тях се полага съд и наказателна отговорност." Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира скандала на летището във Варна с лидера на "Атака" Волен Сидеров. Цацаров отрече да има какъвто и да било политически натиск относно решението на прокуратурата да поиска имунитета на Волен Сидеров.

"Ако някой си мисли, че в тази страна може да нанесе удар на униформен полицай и да се упражнява след това с красноречие за политически натиск, много се е объркал", коментира главният прокурор. Относно културното аташе на Франция, Цацаров уточни, че няма никакви данни за упражнена провокация или словесно предизвикателство.

Според данните на прокуратурата всички униформени служители на МВР на летището във Варна са изпълнявали служебните си задължения изключително стриктно и с необходимото уважение спрямо народните представители.

"За съжаление, не са получили същото отношение, за съжаление, един от тях е бил ударен", коментира Цацаров. Той обясни бързата реакция на Софийска градска прокуратура (СГП) по случая с това, че има ударен полицай и е получен сигнал от прокуратурата във Варна. Свидетелските показания не са само на полицаи, отчете магистратът.

"Поведението на народния представител се е разразило не толкова на борда на самолета, защото в Наказателния кодекс има едно престъпление, наречено чисто условно въздушно хулиганство. Ние не сме го обвинили във въздушно хулиганство. Ние го обвиняваме в сухоземно хулиганство", обясни Сотир Цацаров.
Според него това, което председателят на Народното събрание Михаил Миков може да направи, е описано съвсем ясно и в Конституцията, и в правилника на парламента.

Ако Сидеров даде имунитета си, прокуратурата ще може да продължи работа по досъдебното производство. Работата на съда ще продължи с разпит на културното аташе на Франция, на бордния персонал на самолета и на депутатите, придружавали Сидеров. По думите на Цацаров депутатът е гражданин като всички останали.

"Аз съм главен прокурор, но съм гражданин, вие сте журналист, но сте гражданин, народният представител е гражданин, който трябва да съотнася с минимум две стъпала голямо уважение към униформения полицай", смята обвинител номер 1.

Той подчерта, че униформеният полицай на летището във Варна е бил безкрайно коректен. На този етап се изяснява кой е ударил служителят на МВР. Цацаров подчерта, че той е бил удрян и ритан и от народни представители.

"Дали е от един народен представител, дали това е г-н Сидеров или придружаващите го лица, ще се изясни тепърва", посочи главният прокурор и допълни, че към момента няма данни за други депутати. В момента, в който инцидент е започнал, служителите на гранична полиция са били безкрайно добросъвестни да предупредят участниците в инцидента, че всичко това се снима и документира от камерите на летището, каза Цацаров. Всички записи от камерите на летището и от паркинга са иззети за разследването.

На въпрос дали депутатите са знаели, че се снима, главният прокурор отговори "всеки, който слиза на аерогара знае, че има система за видеонаблюдение".

Той уточни, че е разпоредил всичко, което касае Волен Сидеров, да бъде обобщено и докладвано лично на него като това включва и случая с Батак.

Водещи

Най-четени