Цацаров отказал на Цв. Василев преписа от сигнала срещу "Протестна мрежа" 20.03 | 11:58

Двама прокурори проверяват сигнала на председателя на КТБ, увери главният прокурор

От iNews.bg

Председателят на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев е поискал от прокуратурата да му изпрати препис от сигнала, който "Протестна мрежа" изпрати срещу него.

Това каза главният прокурор Сотир Цацаров след днешното заседание на ВСС. Той добави, че на Василев е било отказано.

"Изпратени са два сигнала от Цветан Василев. Първият е молба. С тази молба на следващия ден, след който е отправен сигнал от хората, представящи се като членове на "Протестна мрежа”, Василев е поискал да му бъде изпратен препис от този сигнал. Няма да коментирам подобна молба. Моята резолюция за тази молба е "К.Д.” Това означава нищо. Не може да се иска такова нещо", уточни Цацаров.

По думите на главния прокурор сигналът на Василев срещу "Протестна мрежа" се проверява по надлежния ред и е постъпил в канцеларията на главния прокурор, оттам насетне е минал през ВКП и е отишъл в Софийска районна прокуратура (СРП). "Всеки сигнал се проверява”, увери Цацаров.

Както е предвидено в закона, сигналите се проверяват от двама прокурори, уточни още той.

 

Главният прокурор коментира и други актуални теми. Една от тях е внесеният сигнал от "Протестна мрежа" срещу Делян Пеевски, Николай Бареков и Цветан Василев. Обясни, че там проверката продължава по много аспекти.

Преди десетина дни председателят на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за набедяване.

Основание за сигнала бяха неверните твърдения на лицата Николай Стайков, Антоанета Цонева и Асен Генов – членове на "Протестна мрежа", които ясно съзнавайки невинността на Василев, са му приписали пред обвинител номер едно участие в създаването на организирана престъпна група.

С внасянето на сигнала Василев възползва от правото да защити името и репутацията си и да отхвърли опитите на представителите на "Протестна мрежа" и евентуалните им подбудители и помагачи да заблуждават обществеността с абсурдни клеветнически твърдения.

Седмици преди това пък активисти на "Протестна мрежа" внесоха сигнал до прокуратурата срещу Делян Пеевски, Николай Бареков и Цветан Василев за организирана престъпна група, като в него се пояснява, че наличието на престъпление от общ "характер" е евентуално.

От КТБ категорично отхвърлиха подобни твърдения и опитите да бъде заблудено обществото.

Водещи

Най-четени