Цачева иска нов концепция за наказанията за престъпления 08.05 | 13:45

Адвокати пък настояват за по-малки наказания за леките престъпления

От iNews.bg

Имаме нужда от изготвянето на нова концепция за наказателна политика заради настъпили промени в престъпната среда и нови предизвикателства в борбата с престъпността в национален, европейски и международен план. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на юбилейната международна научна конференция "Предизвикателства пред Наказателното законодателство", която се организира от Юридическия факултет на Софийския университет, предаде БГНЕС.

Тази година има и още един повод за организирането й, а именно, навършването на 50 години откакто Наказателният кодекс работи в България. "50 години не са дълъг период от време за такъв фундаментален закон, какъвто е наказателният закон, нашият Наказателен кодекс. За това свое полувековно съществуване той преживя важни исторически промени от политическо и икономическо естество като успяваше да се адаптира към реалностите чрез многобройни изменения и допълнения. Последните десетилетия националната наказателно-правна уредба беше силно повлияна от паралелното въздействие на два изключително важни фактора. От една страна появиха се нови форми на престъпна дейност, свързани предимно с трансграничен характер и от друга страна впечатляващото разширяване на наказателно-правната компетентност на ЕС”, каза правосъдният министър. Цачева обясни, че към момента на присъединяването на страната ни към съюза сме си сътрудничили по отношение на борбата с тероризма, трафика на хората, незаконната имиграция, търговията с наркотици, прането на пари, киберпрестъпленията, ксенофобията. Като последици, тя заяви, че може би има необходимост от изработването на нов наказателен кодекс, а не поправяне на действащия сега.

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова обърна внимание на санкциите, заложени в Наказателния кодекс. Според нея те трябва да бъдат намалени за по-леките престъпления. А председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов се обърна с призив към участниците във форума. "Пазете правото от неадекватния законодател. Не ставайте част от един порочен законодателен процес. Това ще тежи и на вашата съвест впоследствие”, апелира Панов. Едно от най-големите предизвикателства пред Наказателния кодекс е популизмът, добави проф. Пламен Панайотов, който е ръководител на катедрата по наказателно-правни науки в СУ "Климент Охридски”. "Навлизането на популизма в наказателното право, което измества фокуса от действителните социални проблеми. Създава се впечатление в обществото, че чрез промени в Наказателния кодекс единствено могат те да се решават, а това не отговаря на истината. Имаме голям проблем и предизвикателство свързано с това, че промените в наказателното законодателство напоследък, все по-често се правят на парче, което не дава възможност да се спазва стриктно принципът на кохерентност, който е задължителен в областта на наказателното право, защото осигурява съответствие на наказанията със съответните престъпления”, заяви проф. Панайотов.

Форумът продължава и утре. В него участват гости от Германия, Швейцария, Турция, Сърбия, Азербайджан, Полша, Украйна. Резултатите и решенията от конференцията ще бъдат публикувани в сборник.

Водещи

Най-четени