Цветанов: Българин е наел кораба "Свети Николай" 27.08 | 15:05

Част от моряците мислели, че са наети, за да товарят захар

От Диана Цветкова

Българин е човекът, наел екипажа на кораба "Свети Николай", който в средата на август бе задържан в Испания с три тона кокаин на борда.

Това съобщи в Своге министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, уточнявайки, че МВР има такива данни, но трябва да бъде събрана достатъчно оперативна информация, за да бъде открит въпросният българин.

Цветанов призовава задържаните в Испания 21 български моряци да съдействат на разследващите, за да се стигне до по-горните нива в трафика на наркотика.

По думите му данните, с които разследването разполага сега не са достатъчни, за да се стигне до съдебен процес срещу организаторите.

Вътрешният министър днес разказа, че по документи корабът "Свети Николай" е плавал празен и дори не е имало някакъв фиктивен документ, с който да се прикрие трафика на трите тона кокаин на борда.

На една част от екипажа е било казано, че ще товарят захар, но на кораба е нямало само кокаин, който е трябвало да бъде стоварен в Испания, а 20% от него са били предвидени за страни от Европейския съюз.

Засечени са и контакти между екипажа и колумбийци и испанци, за които се предполага, че са били съпричастни към организирането на трафика, но на този етап няма преки доказателства за участието им.

Според Цветанов утежняващото обстоятелство за арестуваните български моряци е, че в случая на борда на "Свети Николай" не е имало никаква друга стока, а само кокаин.

В събота (25 август) МВР шефът каза, че очаква в България да бъдат извършени още арести по случая "Свети Николай" и изтъкна, че за него е много важно да се стигне до човека, наел екипажа.

Междувременно задържаните в Испания българи остават в ареста в очакване на правосъдие, като е възможно те да не успеят да се видят с близките си с месеци.

Първоначално у нас по случая бяха задържани собственикът на фирмата, менажирала кораба Дойчин Дойчев и Руслан Колев, които бяха обвинени като организатори на трафика. Впоследствие обаче съдът ги освободи с мотива, че срещу тях няма никакви доказателства и те не са имали никакво отношение към товара, който е бил качван на плавателния съд.

Водещи

Най-четени