Част от екипажа на „Свети Николай” е бил замесен в трафика на кокаин 24.08 | 08:20

Според Цветанов Дойчин Дойчев и Евелин Банев-Брендо са се познавали отдавна

От Кремена Бедерева

Българските власти имат доказателства за това, че част от екипажа на кораба "Свети Николай” е бил замесен в трафика на кокаин, съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Той уточни, че към момента моряците ни са добре, предаде БНР. Цветанов разговаря с колегата си от Испания Хорхе Фернандес Диас.

"Моряците са задържани с постоянна мярка. Това, което мога да кажа, че те са в добро състояние. В постоянен контакт са с назначените служебни защитници. И това, което мога да кажа е, че нашата основна задача в момента заедно с испанските колеги е да установим по-горните нива за организирането на този трафик", каза той.

МВР разполага и с доказателства за това, че една част от екипажа на кораба "Свети Николай” е замесен в трафика на хора, разказва още вътрешният министър.

"Имаме безспорни доказателства за част от екипажа. За другите се надявам, че няма да има доказателства, с които да се докаже тяхната съпричастност. Но за нас е изключително важно да обменяме информация. Това, което се договорихме с министъра – след 15 дни ще дойдат испански колеги, за да може да разгледаме целия пъзел, който, всъщност, ще ни даде отговорите на всички тези въпроси, които и дискутирахме", каза министърът.

Според Цветанов собственикът на кораба "Свети Николай” е Дойчин Дойчев и Евелин Банев-Брендо, обвинен за трафика на тонове кокаин в Италия, са се познавали отдавна.

Испанският министър на вътрешните работи Хорхе Фернандес Диас пък заяви, че моряците трябва да бъдат съдени в Испания. По думите на Цветан Цветанов, който замина на тридневно посещение в иберийската страна, независимо къде ще бъде проведен процесът, той трябва да бъде справедлив, а виновните ще трябва да понесат последствията от стореното от тях, дори и присъдата да е най-тежката.

Aпелативният специализиран наказателен съд пък ще гледа мерките за неотклонение на обвинените. Двамата са с повдигнати обвинения за организиране, ръководене и участие в организирана престъпна група във връзка със задържания в испански води кораб "Свети Николай” с голямо количество наркотици на борда.

Дойчин Дойчев е собственик на кораба, а Руслан Колев е арестуван като организатор на транспорта на кокаин. На 20 август те бяха освободени без мярка за неотклонение, като основание за освобождаването им от ареста Специализираният наказателен съд посочи, че липсват доказателства за наличие на организирана престъпна група.

Най-четени