Цветанов е извършил престъпление, но има имунитет 30.04 | 17:03

Делото срещу шефовете на СДОТО е прекратено

От Филипа Тодева

Софийска градска прокуратура издаде постановление за спиране на наказателното производство по делото срещу бившите шефове на СДОТО Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров.

На 23 април прокуратура им повдигна обвинения заради скандала с подслушването. Според обвинението и тримата не бяха изпълнили задълженията си по служба, от което са настъпили тежки последици.

Кацаров бе обвинен и за престъпление по чл. 311, ал. 1 от Наказателния кодекс – съставянето на документ, който съдържа неверни обстоятелства.

Привлечен в качеството му на обвиняем бе и Радко Димитров – началник на отдел в СДОТО.

Смяташе се, че той е искал да заблуди орган на съдебната власт, като е унищожил запис или част от него, събира или е подредил данните от записа и по този начин създава невярна представа за съответното обстоятелство.

Сега производствата срещу тримата са прекратени, тъй като според държавното обвинение в хода на разследването са събрани достатъчно доказателства за извършено престъпление по чл.285 във вр. с чл.387 ал.2 от НК от Цветан Цветанов.

В качеството му на длъжностно лице – министър на вътрешните работи, Цветанов съзнателно е допуснал подчинените му директорите на СДОТО-МВР Иванов, Костов и Кацаров да извършат престъпления.

Този извод на прокуратурата се обосновава и с оглед задълженията на министъра на вътрешните работи да упражнява контрол върху прилагането и използването на СРС.

Наказателното производство срещу Цветанов е спряно, тъй като към настоящия момент той, в качеството си на регистриран кандидат за народен представител, притежава имунитет за наказателно преследване. В кодекса не е предвидена процедура за снемане на имунитет на кандидат за народен представител.

След обявяване по реда на чл.260 от Изборния кодекс от Централната избирателна комисия на резултатите от гласуването, прокуратурата ще прецени дали е отпаднал имунитетът на Цветанов, или са налице основания главният прокурор да отправи искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване.

Водещи

Най-четени