Цветанов излъгал с нощувки при визитата си в САЩ 04.03 | 11:49

Отчел само две при 17 дни престой в края на 2012 г.

От iNews.bg

Бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов е отчел едва две нощувки при безпрецедентно дългата си командировка в САЩ в края на 2012 г. Това стана ясно от справка, поискана от в. "Преса" по Закона за достъп до информация.

Той бе на работно посещение отвъд Океана в периода 17 ноември - 3 декември 2012 г., като в делегацията бе тогавашният шеф на ГДБОП и негов кумец Станимир Флоров, както и настоящият заместник главен прокурор Ася Петрова.

От съобщенията в сайта на МВР не става ясно по чия покана е заминал Цветанов. По време на визитата той е имал срещи с Джон Бренън, съветник на президента Барак Обама по въпросите на контратероризма, с директора на Сикрет сървис Марк Съливан, с шефа на Агенцията за борба с наркотиците Мишел Лионхарт и др., твърди ведомственият сайт.

От справката, предоставена ни от МВР, става ясно, че след завръщането си у нас за 17-те дни престой в САЩ Цветанов е представил фактура за 890,82 долара за две нощувки в пет-звездния хотел "Хей Адамс" (Hay Adams) във Вашингтон. Ексминистърът е бил в хотела, който се намира на 200 м от Белия дом, в периода 1-3 декември, т.е. непосредствено преди да отлети за България. Не става ясно къде е спал и кой е платил останалите му нощувки. Същевременно Цветанов е взел полагащите му се по 35 долара джобни за всичките 17 дни, като общо разходът за командировката му възлиза на 2391,42 лв., сочи справката.

Посланикът ни в САЩ Елена Поптодорова заяви, че не знае къде е спала българската делегация, водена от тогавашния вицепремиер. Със сигурност не е отсядала в мисията ни отвъд Океана, тъй като нямало "физическа възможност".

От пресцентъра на МВР също не знаеха. Понякога, обясниха оттам, домакините осигурявали хотел на гостите си, но в случая не знаеха дали е така. Потърсихме за коментар и Бойко Славчев, който бе началник на кабинета на Цветанов. Той също не си спомни подробности, но определи като малко вероятно спецслужбите на САЩ да са платили нощувките на българската делегация.

Обърнахме се и към администрацията на хотел "Хей Адамс" с въпрос дали Цветанов и придружаващите го лица са гостували при тях само два дни. Оттам отказаха коментар, тъй като това било фирмена тайна. "Преса" поиска информация от МВР и за това колко е струвала на държавата цялата делегация, но отговор не получи. Цветанов, както и останалите от групата, не бяха открити за коментар.

Бившият министър лъсва в друга командировка, която в момента е предмет на разследване от военноокръжната прокуратура. Става въпрос за еднодневно пътуване със самолет на Военновъздушните сили. Аеропланът е летял на 18 юли 2011 г. по маршрута София - Гданск (Полша). Визитата не е обявявана официално и не става ясно кое спешно обстоятелство е наложило Цветанов да използва самолет като такси. Впоследствие от бюджета на МВР са били платени 18 879 лв. за този воаяж. 

Като цяло бившият министър е обичал служебните пътувания в чужбина. За целия си мандат (3 години и 8 месеца) има 262 дни в командировки, което е повече от работните дни в една календарна година (те са 251-253).

МВР е платило 113 604,17 лв. за всичките му пътувания - това са 210 основни работни заплати на полицаи от най-нисък ранг. От посочената сума близо 60 000 лв. са за самолетни билети на Цветанов, 23 747,12 лв. са стрували хотелите, а 11 800 лв. са джобните му.

Водещи

Най-четени