Цветна карта ще показва проблемни участъци на пътя през зимата 24.11 | 15:23

Пътищата ще бъдат почиствани с материали, щадящи околната среда, а машините ще бъдат следени с GPS

От Ивелина Георгиева

Нова система за контрол и проследяване на зимното почистване ще бъде въведена през тази зима от Агенция "Пътна инфраструктура"(АПИ). Това каза инж. Илиана Захариева, член на Управителния съвет на агенцията по време на пресконференция за готовността за зимното почистване.

Всички машини, занимаващи се със зимно почистване, ще бъдат снабдени с GPS системи, чрез които ще се контролира количеството и качеството на изпълнение на работата, допълни Захариева. Според нея въвеждането на системата ще засили контрола от страна на АПИ върху фирмите, наети за поддържането на пътната мрежа.

Пътната агенция е в пълна готовност да се справи със снега - 1 600 машини и повече от 2 600 души вече са ангажирани с поддържането на пътищата в страната, посочи председателят на Управителния съвет на пътната агенция инж. Лазар Лазаров. Той увери, че в цялата страна има сключени договори за поддържане на пътищата.

Изключение прави само АМ"Люлин" - тя няма договор след провала на процедурата, проведена по-рано. Нито един участник не е отговарял на изискванията, зададени от агенцията, допълни още Лазаров. Той подчерта, че в момента от АПИ повтарят процедурата и се надяват до дни да има избран изпълнител.

Ако това не се случи, пътната агенция има резервен вариант и той е да използва компаниите, които чистят област Перник и София като поемат трасето на АМ "Люлин".

Цветна карта показва опасни места и обходни маршрути

От пътната агенция са разработили карта, на която са разположени проходите свързващи Южна със Северна България, както и алтернативни за обход маршрути при евентуалното затваряне на проходите, обясни пък инж. Георги Златев, директор на дирекцията, занимаваща се с поддържането на пътната мрежа.

На картата с червен цвят са посочени най-проблемните участъци в страната. При  затваряне на проходите от АПИ са предложили обходни маршрути, които да се ползват при спешност и като алтернатива. Карта ще бъде качена скоро на интернет страницата на пътната агенция.

Сериозни санкции за неизпълнение на договорите

Инж. Лазаров предупреди, че при неизпълнение или забавяне на поетите ангажименти по договора фирмите ще бъдат санкционирани, като санкциите могат да стигнат и до 100% от договорената сума от цената, която компанията е предложила за поддръжка на пътната мрежа.

Експериментално през тази година АПИ ще предприеме екологично почистване, каза още шефът на АПИ. Тази инициатива е провокирана от съвместна среща между ръководството на АПИ и министъра на околната среда и водите Нона Караджова. На тази среща е обсъдена възможността да се използват по-щадящи материали при почистването на републиканската пътна мрежа, заради високата запрашеност от прилаганите досега методи.

Щадящите химически материали са абсолютно безвредни за околната среда, тъй като те са компоненти от торове и представляват различни хлориди. Тези химикали ще бъдат използвани при почистването на магистралите и първокласните пътища в страната.

Водещи

Най-четени