Цените нараснаха с 0.1% за година 14.10 | 15:07

През септември спрямо август храните са поскъпнали най-много

От iNews.bg

Минимално повишаване на цените за последните 12 месеца отчитат от Националния статистически институт (НСИ). Годишната инфлация през септември спрямо същия месец на 2014 г. е 0.1%. В същото време обаче през септември 2015 г. се отчита дефлация от 0.1 на сто спрямо предходния август. Отново дефлация, но с 0.5% пък се отчита за януари-септември 2015 г. спрямо аналогичния период на 2014 г.

През септември т.г. спрямо предходния август най-голямо увеличение на цените се наблюдава при хранителните продукти, където средното увеличение е 1.6%. По-скъпо спрямо август са се продавали картофите - с 35% и доматите – с около 33%. Увеличение с 19 на сто е отчетено при зелето, и с над 18% при дините и пъпешите. По-скъпо са се продавали още краставиците, яйцата, захарта, оризът, месото, кафето и бирата.

Намаление е отчетено при цената на ябълките – с близо 12 на сто, а с 10% при гроздето. По-евтино са се продавали пилешко месо, сирене, брашно, сол, оцет, минерални води, високоалкохолни напитки и вина.

През разглеждания месец в групите на нехранителните стоки и услугите са се увеличили цените на: цигари, въглища и дърва за отопление, хладилници, отоплителни уреди и климатици, продукти и препарати за почистване, автомобилни гуми, услуги в ресторанти, кафенета и заведения за бързо хранене, кина, театри. Също така услуги, свързани с образованието, козметични продукти, пътнотранспортна застраховка и други.

Регистрирано е увеличение на цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти с 0.2%. Лекарските услуги са поскъпнали с 0.1%, а цените на стоматологичните услуги остават на равнището от предходния месец.

Най-голямо намаление през септември спрямо предходния месец от НСИ отчитат при транспорта, където цените са паднали с 4.6%. Спад на цените има и при развлеченията и културата, обувките и облеклото и поддръжката на дома.

През септември 2015 г. в групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано намаление на цените на газообразни и течни горива за битови нужди - съответно с 3 и 6.3%, дизелово гориво - с 6.6%, автомобилен бензин А95Н - със 7%, газ пропан-бутан - с 8%, метан - с 1,4%, покупка на автомобили втора употреба - с 2.8%.

При мебелите намалението е с 1.5%, обувки – с 1.7%, готварски печки - с 1%, бойлери, пътнически въздушен транспорт - с 12.2%, комплексни услуги за почивка и туристически пътувания - с 14.7%, услуги по краткосрочно настаняване - с 9.5%, и други.

Източник: Econ.bg

Водещи

Най-четени