Църквата: Държавата да забрани работата в събота и неделя 09.07 | 18:29

Според Синода работодателите у нас масово погазват правата на служителите си

От Ростислава Иванова

институции да предприемат нужните мерки за ограничаване на работата в събота и неделя и в дните по празниците. Полагането на служебен труд през уикендите и в празничните дни да остане само в сферите и отраслите, които не позволяват прекратяване на процесите, но и там трудовите права и задължения на наемните лица да бъдат регламентирани и да съответстват на Кодекса на труда. За това настоява Българската православна църква в декларация до държавните институции, приета на днешното заседание на Светия синод.

Преди няколко дни патриарх Неофит се срещна с президента на КНСБ Пламен Димитров. Двамата призоваха властта да вземе отношение по проблема за полагането на извънреден неплатен труд в събота и неделя, което в България се е превърнало в тенденция за последните 20 години

В декларацията на Синода се посочва, че през последните години се наблюдава все по-често трудещите се в България да работят в събота, неделя и на официални празници. Църквата е категорична, че така хората "се лишават от правото на почивка и личен живот във време, което е отредено да се посветят на Бога и на своите близки и да възстановят своите духовни и физически сили".

"Празничните дни са отредени за Господа, за богослужение в храма и за молитва, за да се укрепим духовно. В тези дни отдаваме мислите си на Бога, който е любов, на добротворство, на хората, с които Бог ни е обградил - съпрузи, деца, родители и близки", отбелязва Светия синод.

Църквата припомня на работодатели и държава, че в България е въведена 5-дневна работна седмица, а нормалната продължителност на работното време е до 40 часа - според чл. 136 от Кодекса на труда, но в действителност чрез т.нар. "сумирано отчитане на работното време" според чл. 142 от Кодекса, много работодатели ангажират своите работници и служители в почивни и празнични дни.

От Синода считат, че "чрез тази тенденция, следвайки интересите на бизнеса, се неглижират физическото и духовното здраве на трудещите се и се накърняват пълноценните отношения с техните семейства и близки, което неминуемо се отразява пагубно както на отделната личност, така и на обществото като цяло"

Синодът се позовава на четвъртата Божия заповед: "Шест дена работи и върши в тях всичките си работи, а седмият ден е събота на Господа, твоя Бог", която е "повеля на бащинска грижа и любов на Създателя към човека и нуждата от определен ритъм в човешкия живот". "За християните денят за почивка е неделята - Ден на преславното Христово Възкресение, както и на големите християнски празници", заявява в декларацията си Българската православна църква.

 

 

Водещи

Най-четени