Цяло село помага на психично болен 25.03 | 15:57

Мъжът е болен от 15 години и плашел, че ще запали селото

От Цанка Донкова

Жителите на видинското село Вълчек знаят, че Йордан Стоянов е психично болен, но въпреки това всички му помагат. Това заяви кметският наместник Веселин Василев, съобщава Конкурент.

"Мъжът е на възраст между 40 и 50 години и от дете живее в населеното място. "Той е освидетелстван и е бил диспансеризиран. Има и решение от ТЕЛК. Забелязал съм, че при промяна на времето състоянието му се влошава", обясни Василев.

Йордан често носи бутилка и твърди, че в нея има бензин и ще запали някого. Въпреки това, никой не му обръща внимание. Издържа се от пенсията, отпусната от държавата по болест.

"За да му помогнат, много хора от селото викат Йордан да им свърши някаква работа – да изчисти или прекопае двор, а в замяна му дават дрехи, пари или храна", разказа кметският наместник. Според него, хората не обръщат внимание на Йордан, когато стане по-агресивен и започва да ги заплашва или ругае.

"Той е в такова състояние от 15 години. До този месец никой не беше подавал някакви жалби и оплаквания срещу него", допълни Василев. Подарили му дори колело, за да може да пазарува от съседните села, тъй като в магазинчето във Вълчек имал много вересии и не му давали нищо. Хората го виждали да пали купчини слама или наръчи пръчки безцелно и да се радва на огъня, но не смятат, че това е проблем.

"Понякога намираме купчини пепел, но не е кой знае какво. И на мен ми е казвал, че ще запали селото и че носи бензин в това шише. Но никой не знае какво има там", сподели кметският наместник.

Преди дни обаче Невена Найденова се оплакала на кмета и викнала полиция заради Йордан. През нощта той бил отворил ел. таблото и спрял тока на 4 къщи. Когато го помолила да не си играе, той й казал, че ще я запали и я напсувал. На следващия ден дошли органите на реда и разпитали много свидетели.

"Полицията идва за втори път заради Йордан. Преди години решението от ТЕЛК му беше изтекло. Нямаше пари и разби магазина, за да си вземе храна.

Тогава дойдоха полицаи. Със съдействието на кметството намерихме лекаря му. Той беше диспансеризиран за две седмици и му подновиха ТЕЛК-а", разказа кметският наместник на Вълчек Веселин Василев.

В последните две седмици случаите на психично болни хора, които тормозят съседите си зачестиха. На 14 март психично нестабилният Петко Савов се барикадира в дома си в Лясковец, стреляйки по полицаи. Тогава загина един полицай, а други трима бяха ранени. На 19 март 61-годишен мъж от село Кадиево също се бе барикадирал, но полицията успя да го изведе без да има пострадали.

Водещи

Най-четени