Червенокръстци изготвят психо-социален портрет на русенския бездомник 10.01 | 09:12

Общият брой на бездомните хора в града е около 100 души

От Андриян Георгиев

Психо-социален портрет на русенския бездомник изготвя БЧК в Русе, съобщи директорът на Областния съвет на червенокръстката организация д-р Руденко Йорданов, цитиран от БТА. 

"От средата на декември миналата година посещаваме бездомниците на място и им доставяме храна. Разговаряме с тях и събраната информация ще послужи за аналитичен подход при работата с тези хора", обясни д-р Йорданов. 

Доброволците на БЧК са се натъкнали на млади и здрави младежи, които искали единствено да им се намери работа.

Имало и други, които са се маргинализирали на ниво биологически потребности - да им е на топло, да имат нещо за ядене и да придремват през целия ден.

До този момент червенокръстците са разговаряли с близо 50 бездомници и са установили шест места в града, които те обитават.

Общият им брой обаче бил около стотина, заедно с тези, които в момента се намират в Центъра за временно настаняване в Русе. Сред тях имало строители, автомонтьори, дори един твърдял, че е бивш полицай.

Най-много са тези между 40 и 60 години. 

Големият проблем на бездомните е хигиената, каза още Йорданов.

Създадени са и две комисии, в които влизат представители на БЧК, неправителствената организация  "Каритас", регионалната дирекция "Социално подпомагане" и общински служби. Те са се ангажирали да бъдат ремонтирани помещенията в бившия техникум по ЖП траснпорт в града -  физкултурен салон и учебни стаи, в които има ВиК и ел. инсталация. Така ще бъде създаден временен зимен нощен подслон за бездомници, който ще може да приюти 20-30 души.

Половината от бездомниците били без лични документи.

Руденко Йорданов информира още, че има идея да се създаде приют за бездомни. За целта трябвало да се направи реновация на бившето училище "Стефан Караджа". Там ще помогне "Каритас", които със средства от организацията обмислят да направят ремонт. Приютът за бездомни ще може да побира от 30 до 50 души. В  него ще работят специалисти.

Така ще се направи опит тези хора да се ресоциализират. Ако някои обаче откажат да го направят, има текст от Закона за МВР, който визира скитничеството и правото на полицията с прокурорско разрешение да въдвори в Центъра за временно настаняване такъв човек за 30 дни, обясни Руденко Йорданов. 

Водещи

Най-четени