Чрез изкуство може да помогнем на дете в риск 04.08 | 15:06

Фондация „Артист“ събира добри практики и ще ги представи на работещите с деца в рискови групи

От iNews.bg

Изкуството променя – човека, връзките между хората, обществото.

Чрез изкуството може да се осъществи социална промяна, това е доказано през вековете. С тази убеденост Дамян Минков, председател на фондация "Артист", стартира работата по пореден проект на фондацията си, насочен към децата в риск. 

Фундаментът на проекта е идеята, че хората на изкуството могат изключително много да помогнат за социализацията на децата в риск и тези, които са лишени от родителски грижи, и така да се включат в общия процес на деинституционализация, който държавата в момента се опитва да осъществи.

Практиките на театъра и изкуството трябва и могат да бъдат активно използвани при работа с децата, тъй като така те могат да се изразят свободно и да се освободят, смята Дамян Минков, а това съчетано с разнообразие, с цвят и много усмивки би им дало много повече увереност и надежда за пълноценното им включване в обществото.

Идеята на проекта на фондация "Артист" е иновативна, тъй като тя има и особена целева група. Целта е да се съберат добри практики за работа с децата в риск, които да се систематизират и опишат в методология, която да бъде в помощ на хората, които работят със самите деца. Така след осъществяването на този проект служителите от Домовете за деца, от Дневните центрове и Защитените жилища, психолозите, социалните работници в Детските педагогически стаи и местните комисии за борба с противообществените прояви ще разполагат с едно ръководство, в което са описани добри практики, системи, методически указания и примери за по-разнообразна работа с децата.

В проекта са включени режисьори и артисти, както и психиатър и психолог, които да съберат различни добри практики, а в самия процес на систематизация ще се включат и учители и социални работници.

"Методологията има за цел да помогне институциите да имат на разположение иновативна методология за приобщаване на тези деца, а и за работа с всички деца, тъй като всяко едно дете може да се озове в риск", обяснява Дамян Минков. Самият той артист, затова и изхожда от опита си по работата до този момент по няколко проекта, свързани с децата в риск, най-известният от които "Театрални пилигрими".

"Арт-моделът е нещо, което лесно се изпълнява и не създава травматичен отпечатък, както обясняват нашите психиатри и психолози, които сме привлекли като експерти", посочва още Дамян. Затова и в проекта ще се опрат на т.нар Театър на спомена или съня.

Фондация "Артист" се ситуира в Дома "П.Р.Славейков" в София и ще работи в тясно сътрудничество с ръководството му. Дамян Минков благодари за радушния прием, който е оказан на проекта, като изказва мнение, че именно отвореността на тези институции ще подпомогне не само процеса на деинституционализация, но и хора като него – артисти, художници, музиканти – да подадат ръка на децата, които се намират от другата страна на оградата. От това имат нужда не само те, но и ние, като общество, смята Дамян.

Първият етап на проекта приключи вчера след петдневното посещение на партньорите от Равена, Италия и фондация "Чанове" - италианска организация, която работи чрез арт-проекти с деца в риск

Евелина Дряновска от "Асоциация Чанове", Котарини Андреа, Роза Джованна и Косута Астрид запознаха българите с практиките и организацията в Италия, като обаче на този етап се очертават основните разлики между двете държави, с които е нужно да се съобразява работата по проекта. От една страна деца в домове и институции от български тип в Италия няма, там не се изоставят деца, но пък има подобни проблеми с огромната емигрантски общност.

Реакцията на италианците е много по-адекватна и оперативна, може би пътищата са отъпкани, разказва Дамян Минков. Самите чужденци посочиха и факта, че организациите и фондациите в Италия имат по-стабилна и постоянна финансова издръжка, която им позволява да работят по-постоянно, а не проектно, а от друга страна, ролята им е не толкова да осигуряват социалната грижа, както в България, колкото да бъдат връзката между гражданите и държавата, която осъществява тази грижа.

Италианският опит за работа с деца чрез изкуството и театъра ще бъде адаптиран към българските условия, а едно от основните неща, които Дамян Минков очаква от двустранната работа е "да бъде заразен с невероятната енергия и темперамент, с които работят на Ботуша".

Желаем им успех!

Водещи

Най-четени