Шенген е само въпрос на време. Кога, обаче? 10.04 | 11:23

ЕНП хвали България, но няма дата за членство. Социалистите са скептични

От Филипа Тодева

Според евродепутатът Моника Холмайер два фактора ще бъдат от решаващо значение за приемането на България в Шенген.

Като първи фактор тя очерта стабилно развитие на България, а вторият е свързан с нелегалния трафик на хора и нелегалната миграция.

"В борбата с нелегалната миграция това, което ще бъде постигнато в следващите месеци и години, трябва да убеди всички останали страни, че се предприемат ефективни мерки", заяви в Брюксел Холмайер, цитирана от агенция "Фокус".

Тя отбеляза обаче, че този проблем не тежи толкова върху България, а е свързан с Гърция.

"Смятам, че ако в следващите четири години това активно сътрудничество бъде запазено и продължено, е въпрос на време България да бъде приета в Шенген”, каза още тя.

Холмайер похвали България за гарантирането на сигурността на българските сухопътни граници и на летищата.

На противното мнение в евродепутатът от Групата на социалистите и демократите (БСП) Илияна Йотова, според която ситуацията с приемането на България в Шенген се е усложнила през последните четири години.

Йотова посочи, че приемането ни в Шенгенското пространство е било втората сериозна крачка след премахването на визите за българските граждани.

Техническите критерии бяха изпълнени. Многократно чухме оценката на ЕК, на специализираната експертна група, която проверява изпълняването на тези критерии.

"В крайна сметка се оказа, че има остър дефицит на доверие в нашите европейски партньори и в другите държави-членки относно сериозната ни воля за борба с корупцията и прането на пари”, отбеляза тя.

Водещи

Най-четени