Шефовете на ЕРП-тата дават обяснение пред НС за високите августовски сметки 05.09 | 09:33

Те вероятно ще бъдат изслушани от енергийната комисия

От Христина Рафаилова

Парламентът ще привика шефовете на ЕРП-тата и представители на ДКЕВР да обяснят по-високите августовски сметки за ток. Това обеща зам.-шефът на парламента Мая Манолова по повод оплакванията на гражданите, че дължат повече пари за електроенергия. Социалистката каза пред bTV, че ако се докаже, че сметките са по-високи, тя ще поиска енергийната комисия в Народното събрание да изслуша електроразпределителните дружества и регулаторa.

Според нея няма логика в това потребителите да плащат повече за ток след намалението от 5%. Тя уточни, че според ЕРП-тата това се дължало на факта, че през този месец се отчитат два периода – част от юли, когато важеше старата цена, и част от август, когато влезе в сила намалението. По мнение на Манолова въпреки това сметките на би трябвало да бъдат по-високи, ако потреблението е същото. 

Червеният депутат коментира протестите вчера (4 септември), когато част от народните представители от ГЕРБ, включително и лидерът им Бойко Борисов, отидоха при демонстрантите. Според нея хората на експремиера са премахнали ефекта от протеста, наречен "голямото посрещане". Манолова заяви, че ГЕРБ са се опитали да монополизират протеста. Социалистката каза, че бившите управляващи са добавили към понятието "изборен туризъм" и термина "протестен туризъм". 

Народният представител каза, че вчера ГЕРБ "са подплатили" мощно демонстрацията. Тя добави, че от партията натискат финансово зависими хора. "Вместо да ги кара на работа, ги кара с автобусите в София да протестират. Направиха мечешка услуга на протестите – в това около парламента вчера няма нищо гражданско", коментира зам.-шефът на парламента.

"Не ни е страх от избори, ние сме с най-мобилизирана подкрепа, не само от ляво мислещите, но и от хората, които виждат какво прави правителството. Ние бихме спечелили вота", каза Манолова. 

Тя коментира и течащото разследване за случая с фалшивите бюлетини в Костинборд. Манолова каза, че е абсолютно убедена, че те са размножени с цел фалшификация на изборите. Едва ли са си ги разпечатали, за да имат "паметка" от вота, смята тя. 

Социалистката каза, че не се е обръщала към прокуратурата, за да разбере докъде е стигнало разследването. Депутатът заяви, че има правен проблем, тъй като самото отпечатване на бюлетините не е престъпление според Изборния кодекс. Трябва да се докаже с каква цел са размножени те, уточни тя.

Водещи

Най-четени