Ще загорчи ли великденската ни трапеза? 14.04 | 18:00

Или колко ни струва спазването на традицията за празника

От Деляна Петкова

Традицията повелява на Велика събота да се месят обредните хлябове и козунаци, а който не е успял да боядиса яйцата си на Велики четвъртък, днес може да го направи. По данни на НЦИОМ болшинството от българите празнуват Великден. 

Това потвърждава и анкетата сред нашите читатели - само 3,7% от хората, четящи сайта iNews, са заявили, че не празнуват този празник. Но пък традицията ще спазят почти 70% от нашите читатели. 

На великденската трапеза ще има яйца, козунаци и агнешко месо, въпреки по-високите им цени, за които ви съобщаваме през последните седмици. Все пак данните са показателни - 39% от нашите читатели ще ограничат покупките спрямо миналата година и причината е скъпотията. 

На призивите за бойкот, които се чуват отвреме навреме, откликват 9,8% от гласувалите в анкетата ни. Те заявяват, че няма да купят и боядисат яйца заради по-високата им цена. 

6,3% от анкетираните са оставили всички грижи и притеснения покрай празничната трапеза, козунаците и печенето на агнето на друг и са решили да празнуват Великден в чужбина. С роднини или в провинцията ще празнуват 11,7% от нашите читатели. 

Имат ли основание обаче хората да се притесняват, че цените ще са толкова високи, че да вгорчат празника?

От Държавната комисия по стокови борси и тържищата  публикуваха вчера (13 април) седмичната си статистика. Данните показаха, че само дни преди празника яйцата по борсите са поевтинели средно с две стотинки и се продават за 26 стотинки, в големите градове цената на едро е малко по-висока - около 30 стотинки на бройка.

Зелената салата също е малко по-евтина - около 48 стотинки за брой, а краставиците са по 2,50 лева за килограм. 

Или дотук - ако боядисвате към 20 яйца, вече сте платили около 6 лева, за салатата на Великденския обяд ще трябва да отделите още около 2 лева, ако приемем, че се състои само от лук, марули и краставица. Обикновените козунаци вървят между 2 и 2,50 лева, а за агнешкото месо пригответе между 15 и 17 лева за килограм.

А още не смятаме гъбките, оризът или картофките, които неизменно ще вървят към традиционното ястие за Великден...

Все пак да не забравяме, че храната е само част от празника и утре православните християни ще празнуват чудото на възкресението. И ще се надяват за пореден път на едно ново, по-хубаво начало.

Водещи

Най-четени