Ще настояваме да влезем в Шенген по сегашните условия 24.06 | 09:23

Ако има допълнителни изисквания, когато влезем - ще ги изпълним, коментира премиерът

От Деляна Петкова

До този момент всичко, което Брюксел постави като изисквания към нас, е 100% изпълнено и ние ще настояваме да бъде определена дата за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство при сегашните условия.

Това заяви Бойко Борисов, цитиран от правителствената информационна служба. Премиерът е в Брюксел за заседанието на Европейския съвет.

Ако има допълнителни критерии за страната ни, сме готови да ги изпълняваме, допълни още той и уточни, че обвързването държавите с допълнителни условия по споразумението трябва да е валидно за всички страни в зоната.

Изявленията на Борисов са свързани с гласовете, които се чуват за отлагане на влизането ни в Шенген и идеите членството да бъде обвързано с допълнителни условия, сред които и борбата с корупцията. България обаче е изпълнила всички предписания досега, е мнението на Европейския парламент.

В отговор на журналистически въпрос относно ситуацията в Гърция министър-председателят изрази убеденост, че кризата трябва да бъде преодоляна възможно най-бързо. "Нашата позиция е да се помага максимално на Гърция, защото искаме стабилност на Балканите”, подчерта премиерът.

Водещи

Най-четени