Отлагат влизането ни в Шенген за неопределено време 29.06 | 08:27

Това стана ясно на последната среща на министрите на вътрешните работи на ЕС

От Кремена Бедерева

Лидерите на ЕС отложиха за неопределен срок влизането в Шенгенската зона на България и Румъния, стана ясно на последната среща на министрите на вътрешните работи на Европейския съюз, съобщава бТВ.

Мотивът за липсата на доверие е високото ниво на организирана престъпност и корупция у нас и в северната ни съседка, което прави границите им с другите страни-членки небезопасни.

"Страната ни изпълни своя ангажимент и положи големи усилия срещу организираната престъпност и корупцията. Мога да кажа, че България прекърши гръбнака на организираната престъпност. А през септември ще стане ясно дали и кога България и Румъния ще станат членки на Шенген", коментира вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов.

iNews припомня, че в началото на юни месец Европейският съюз (ЕС) обяви, че ще остави България и Румъния извън Шенгенското пространство за близкото бъдеще, въпреки че двете страни са изпълнили необходимите технически критерии, съобщи Асошиейтед прес.

Намерението на вътрешните министри от ЕС е на фона на засилващи се опасения от нелегална имиграция и престъпност на континента. Шенгенската система за свободно пътуване вече бе нарушена от плана на Дания да възстанови митническите проверки, посочва АП. Германия разкритикува Дания, че е подкопала един от крайъгълните камъни на европейското единство с планираните гранични проверки.

На 8 юни Европейският парламент пък прие с 487 гласа "за" резолюция, с която подкрепи присъединяването на България и Румъния в Шенгенското пространство. С това процедурата в рамките на Европейския парламент по въпроса е изчерпана. Останалите гласове за резолюцията бяха 77 "против" и 29 "въздържал се".

След като разгледаха оценките на напредъка на двете държави-членки и изводите от последвалите визити на място на експертни екипи, депутатите заключиха, че независимо от наличието на някои проблеми, които изискват редовно докладване и повишено внимание в бъдеще, те не представляват пречка за пълноправното членство на България и Румъния в Шенген.

Основните политически групи - на ЕНП, социалистите и либералите, направиха серия категорични и единодушни изказвания в подкрепа на бързото приемане на двете страни в Шенген и се обявиха против смяната на правилата и допълнителните критерии. Неочаквана подкрепа в тази посока дойде от групата на Зелените.

Очакванията на унгарското председателство на ЕС, което приключва следващия месец, са, че по темата ще има развитие на заседанието на Съвета през септември.

Шенгенската зона обхваща 25 страни: държавите-членки на ЕС Австрия, Белгия, Дания, Франция, Финландия, Германия, Гърция, Италия, Люксембург, Нидерландия, Португалия, Испания, Швеция, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словакия и Словения, както и трите асоциирани държави, които не членуват в ЕС - Норвегия, Исландия и Швейцария. Скоро Лихтенщайн ще бъде четвъртата асоциирана страна, която ще се присъедини към Шенгенското пространство.

Към момента, свободното движение на хора е гарантирано за територия, включваща 42 673 км. морски граници и 7721 км. сухопътни граници, която покрива 25 страни и 400 млн. граждани.

Водещи

Най-четени