Ще плащаме ли повече за сватба или кръщене? 04.10 | 09:23

Църквата иска нови, по-високи цени на обредите

От Кремена Бедерева

Църквата иска нови, по-високи цени на обредите. На свещеническа конференция Светият синод трябва да реши дали да актуализира ценоразписа. В момента православните храмове в страната сами определят колко да струват ритуалите. Това обаче, оказва се, е в разрез с разпоредбите на Светия синод.

Още в началото на 2007 г. синодът въвежда праг на църковните такси. Подобно на тавана на тарифите за таксиметров превоз, нито един свещеник няма право да взема повече от максимално позволеното. Още повече, че списък с цените трябва да бъде поставен на видно място във всеки храм.

Проверка на bTV установява, че при два еднакви ритуала, в две различни църкви, кръщенето в едната струва 70 лева, а в другата - 140. Таксата, определена от синода за извършването на това тайнство, е 30 лева. Проверката показва, че ритуалите струват навсякъде различно из столицата.

"Зависи и от църковния съвет, зависи от това дали се изпълнява от повече свещеници, дали има хор, както в случая”, коментира отец Антон, от храм "Света Неделя". Светият синод е този, който определя цените на ритуалите, а всяка отделна епархия трябва да се придържа към тях.

"Ако тези свещеници съберат общността си и я убедят да остави  10% в храма, няма нужда тайнствата, които извършват, да бъдат с такава цена”, коментира йеромонах доц. д-р Стефан. "Всички цени, определени от Светия синод, се поставят на видно място и се спазват стриктно!" А дали е така, кой ще ми каже? Свето венчание - 60 лева, света литургия - 2 лева, свети водосвет - 12 лева. За социално слаби вярващи, погребение може да бъде извършено безплатно”, каза йеромонах доц. д-р Стефан.

Актуализацията на цените зависи от решението на Синода. Дотогава на хартия сватбата ще струва 60 лева. Според църковните служители актуализацията на цените трябва да се случи час по-скоро.

Водещи

Най-четени