Ще проверяват кредитните милионери дали са били агенти на ДС 04.04 | 11:37

Подлежащи на проверка са над 10 500 фирми

От Кремена Бедерева

Комисията по досиетата да може да провери т.нар. "кредитни милионери" за принадлежност към структурите на бившата Държавно сигурност (ДС), реши парламентът.

Депутатите приеха на първо четене предложени от Синята коалиция промени в Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия, информира БТА.

91 депутати бяха "за", нито един "против", един народен представител са въздържа. Подлежащи на проверка са еднолични търговци, управители и членове на управителен или контролен орган на дружества към момента на теглене на кредити, които са останали необслужени.

Според председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов на база на списък на БНБ от 1997 г. подлежащи на проверка са над 10 500 фирми.

Екатерина Михайлова, от Синята коалиция, един от вносителите на текстовете, обясни предложените промени с големия обществен интерес към забогатели от кредити - т.нар. кредитни милионери. Тяхната зависимост и връзки с бившия репресивен апарат на комунистическата държава трябва да станат част от закона, за да може комисията да извърши необходимата проверка, посочи тя.

До момента поради пропуски в законодателството няма възможност да се отворят точно тези досиета, разясни Михайлова.

Водещи

Най-четени