Щети за 140 хил. лв. от експлозията в бургаския блок 18.10 | 11:47

Щетите трябва да се поемат от EVN, категоричен е кметът на Бургас

От Андриян Георгиев

На 140 хил. лв. са оценени щетите на пострадалите от експлозията в жилищния блок в Бургас. Това каза кметът на Димитър Николов, цитиран от БТА.

Оценката засягала само вещите на хората, техниката и мебелите. Разрушенията по конструкцията на сградата не са включени в сумата.

Според Николов електроразпределителното дружество EVN трябва да поеме щетите на хората, защото избухналото съоръжение е на компанията.

До края на седмицата ще бъде изготвен технически проект за възстановяването на разрушените жилища. Той ще бъде предаден на EVN. След това компанията ще започне ремонта на сградата, увери Николов.

През тази седмица независимо от експертизите на полицията и на EVN, общината ще направи своя собствена експертиза. Двама специалисти ще огледат мястото на взрива и ще представят свое становище за случилото се. 

Кметът на Бургас вече е изпратил и предложение до депутатите, за да се приемат промени в законодателството. Той настоява да се забрани изграждането на трафопостове в жилищни сгради. В Бургас те са 39.

Освен това се иска тези вътрешни трафопостове в срок до три години да бъдат изнесени извън жилищните постройки. 

Прокуратурата разследва две версии за експлозията - умишлен взрив или авария в трафопоста. Според разследващите става въпрос за газова експлозия, причинена от неизправност в съоръжението. Комисия от експерти трябва да установи причината за взрива. До късно снощи е продължил огледът на разрушената сграда от австрийски специалисти. Продължава разчистването и укрепването на сградата.

На 16 октомври през нощта жилищна кооперация в центъра на града беше разтърсена от взрив. Избухнало е помещението, където се намира трансформатор на ЕВН. Изцяло унищожени са два апартамента. Пропаднал е подът им. В други осем жилища има съборени стени. 

Водещи

Най-четени