Юлий Павлов: Електронното гласуване е противоконституционно 04.11 | 09:08

Виртуалният вот нарушава тайната на вота

От Филипа Тодева

Електронното гласуване противоречи на Конституцията. Това мнение изрази социологът Юлий Павлов на първата Национална конференция по изборни системи, която се провежда с медийното партньорство на iNews.

Събитието, организирано от Българската асоциация по изборни системи, събра социолози, политолози, експерти по избори, юристи и представители на политически партии.

Павлов цитира член 10 от основния закон на страната. Той гласи, че изборите, националните и местните референдуми, се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване.

"Имаме решение на Конституционния съд, че тайното гласуване не се тълкува като право на избирателя, а е задължително. Всеки избирател е длъжен да пази тайната на вота и няма право да разкрива за кого е гласувал", посочи той.

В този смисъл, според Павлов, интернет гласуването е очевидно противоконституционно, тъй като не може да се гарантира тайната на вота. "Освен това-  то отваря широко вратите на контролирания вот", твърди Павлов.

Социологът допуска, че ще започнат да се пазаруват личните номера за вот, ако се въведе виртуалното гласуване. Той отбеляза, че единствено в Естония гласуват по интернет.

Привърженик на това гласуване обаче е експертът по изборни системи, математикът проф. Михаил Константинов. Той призна, че рискове има, но пък увери, че рано или късно ще се гласува дистанционно. Въпросът е дали сме готови да приемем рисковете.

Водещи

Най-четени