Ядат ли децата в детските градини и училищата развалена храна? 25.10 | 21:16

600 кг развалена храна са иззети за месец от детски градини и училища

От Андриян Георгиев

Проверки по детски градини и училища са установили стотици килограми храна с изтекъл срок на годност. 

Ако от началото на годината до септември са иззети и унищожени около 100 кг негодни храни, то само за един месец - от началото на учебната година досега, са конфискувани близо 600 кг развалена храна. Тези количества залежават по складовете в детски градини и училища и се предполага, че част от тях влиза и в менюто на децата.

Инспекторите обаче казват, че все пак това е по-скоро изключение. Като цяло общото състояние на детските кухни било добро.

С отварянето на детските кухни започна и хайката на ветеринарните инспектори. Столът в едно от варненските училища е затворен заради открити килограми развалено месо в складовете.

"Месото си е в срок на годност, но просто е изпаднал етикетът и просто, като дойдоха на проверка, не можаха да докажат, че месото е в срок на годност, кога е получено”, заяви пред bTV Светла Ламбова, бюфетчик.

Базата е в окаяно състояние - ремонт не е правен от години и освежаването на помещенията започва едва сега. "В момента родителите търсят алтернативни начини да си хранят децата. Имаме 6 групи, които са на целодневна организация, и се налага тези деца да бъдат изхранвани по друг начин”, коментира Мария Нестерова, директор на училище.

Истински рекордьор по застояла храна е училището в плевенското село Мечка. Инспекторите засичат в склада на стола 530 килограма негодни продукти - спагети, захар и ориз.

"Тази храна е насочена към екарисаж и без значение какво би могло да се случи, това е недопустимо. Особено обект за детско хранене да има такива големи количества храни с изтекъл срок на годност”, констатира д-р Любомир Кулински от Агенцията по безопасност на храните.

В столичните детски градини няма регистрирани фрапантни нарушения. Директорите уверяват, че са подложени на стриктен контрол - не само храната да е годна за консумация, но и да е приготвена по утвърдения нов стандарт.

Строгите рецепти обаче не се спазват навсякъде, защото бюджетите на детските градини и училища са силно ограничени. 

Най-четени