Яне Янев: Галя Гугушева трябва да бъде разследвана 11.12 | 18:00

Гугушева е разследвана от американските служби, смята лидерът на РЗС

От Ивелина Георгиева

Нов сигнал срещу Галя Гугушева е получен днес (11 декември) във Временната парламентарна комисия за проучване на сигнали за корупция по високите етажи на властта. Това съобщи председателят на комисията и народен представител Яне Янев, цитиран от Агенция "Фокус".

Членовете на комисията ще образуват преписка по получения нов сигнал и до края на седмицата трябва да започне дисциплинарно производство, обяви Янев.

Галя Гугушева трябва да бъде разследвана, подчерта той.

В сигнала се посочва, че Гугушева многократно е предлагала споразумения по дела, свързани с източването на милиони от кредитни карти. Има подозрения и че американските разузнавателни служби водят разследване в тази връзка.

Според Янев скандалът с Гугушева рефлектира и върху избора на главен прокурор, тъй като тя била вносител на кандидатурата за член на ВСС на Камен Ситнилски, който е бивш заместник-главен прокурор. По думите на Янев това не е случайно.

Народният представител призова номинирания за главен прокурор и председател на Специализираната прокуратура Борислав Сарафов да покаже, че действа и да прояви воля, тъй като той има законно право да предложи Галя Гугушева да бъде освободена от поста на негов заместник.

В съдебната система действа коалицията СКК - Станишев, Костов, Кунева, заяви Яне Янев.

"Тази коалиция има много странни взаимовръзки, като тази Гугушева, Ситнилски. Той пък, заедно с Калпакчиев издигат Тонева, пък тя преди да стане заместник-главен прокурор гледала дела на един провален министър на БСП, пък го оправдала”, коментира Янев.

По думите му в съдебната система трябва да има "истински рестарт" и трябва да се мисли за нов тип функциониране.

Лидерът на РЗС призова всички парламентарни групи да издигнат свой кандидат, за да може на конкурентен принцип да се избере най-достойният.

Кандидатурата за конституционен съдия на РЗС остава проф. д-р Валентина Попова.

По-рано днес кандидатът за конституционен съдия Галя Гугушева оттегли кандидатурата си, тъй като от ГЕРБ обявиха, че няма да подкрепят нейната номинация.

След това стана ясно, че до средата на януари трябва да започне новата процедура за избор на конституционен съдия.

Водещи

Най-четени