ГЕРБ отказа да подкрепи Галя Гугушева 10.12 | 20:44

От партията решиха да не подкрепят кандидата за конституционен съдия заради сигналите, подадени срещу него

От Елена Кирилова

ГЕРБ няма да подкрепи номинацията на Галя Гугушева за конституционен съдия заради сигналите, подадени срещу нея, заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от агенция "Фокус”.

Цветанов подчерта, че решението вече е обсъдено с премиера Бойко Борисов, въпреки че той е на посещение в Норвегия в момента.

По думите на министъра решението е взето по време на среща на Парламентарната група на ГЕРБ и ръководството на СДС. На нея от СДС са се съгласили с желанието на ГЕРБ. Освен това според Цветанов е възможно да се влезе в нова процедура, в която СДС ще представи кандидат за конституционен съдия.

Ако се стигне до този момент, новата кандидатура ще бъде обсъдена, както се е процедирало и досега.

"Прозрачните процедури имат своя ефект и в тази посока съм убеден, че няма да допуснем грешка да бъде избран конституционен съдия, който е с негативи и дефицити”, каза Цветанов. "Аз съм убеден, че има достойни кандидати и добри професионалисти, които СДС могат да предложат".

Красимир Велчев, председател на Парламентарната група на ГЕРБ, разкри, че новата процедура за номиниране ще започне чак след Нова година. Според него е нужен по-дълъг срок, за да могат от СДС да намерят най-достойната кандидатура за конституционен съдия.

Относно днешната среща той разкри, че на СДС не са поставени никакви срокове, за да може да бъде открит кандидат, който да не бъде оспорен от никого.

Председателят на Правната комисия в Народното събрание Искра Фидосова също потвърди, че процедурата ще бъде открита чак след празниците. Тя разкри, че при нея са постъпили и официални документи от няколко институции, включително от Агенцията по вписванията, с което Гугушева е посочила в заем въпросната сума.

На срещата днес ГЕРБ и СДС са се запознали документите, изпратени във връзка с данните за кандидата за конституционен съдия. Разгледани са и извлечения от фирмените регистри на фирмите, с които се смята, че тя е свързана.

Разкриването на нова процедура изисква около месец, поясни Фидосова. Това време ще е достатъчно, за да може всеки желаещ да предложи кандидатура и да подготви нужните за това документи.

Водещи

Най-четени