В Добричко преливат 5 язовира, нямало опасност за хората 22.02 | 13:05

В момента преливат язовирите "Залдапа", "Плачи дол 1", "Плачи дол 2", "Полк. Минково" и "Ляхово"

От Андриян Георгиев

От потенциално опасните 11 язовира в Добричка област, до вчера (21 февруари) били инспектирани 10, уверяват от областната администрация на Добрич.

Днес щял да бъде посетен и последният от тях – яз. "Дрян", за който комисия, назначена от кмета на Генерал Тошево, е констатирала, че е завирен (пълен) на 40% от обема.

В момента преливат язовирите "Залдапа", "Плачи дол 1", "Плачи дол 2", "Полк. Минково" и "Ляхово". Нямало основание за притеснение, направени били предписания за сваляне на нивото според спецификата и особеностите на всеки язовир, твърдят от областната управа. 

За останалите язовири състоянието е следното: яз. "Смолница 1" е пълен, яз. "Смолница 2" е пълен на 60%, яз. "Малка Смолница" е пълен на 25%, яз. "Оногур" – на 30%, яз. "Одринци" – на 20%.

Празни са язовирите: "Пластхим" - Тервел, "Македонка" и "Абрит".

За всички язовири били издадени съответни технически предписания. Изпратени са и предписания към собствениците и ползвателите на водоеми за намаляване на нивото на водата.

В Горноджумайско пък били направени проверки и били под постоянно наблюдение четирите язовира на територията на областта, съобщи заместник-областният управител Георги Баханов, цитиран от БТА.

Щял да се укрепи участъкът от пътя Е-79 край Симитли, за който съществува риск при евентуално рязко покачване на нивото на река Струма да бъде засегнат. 

Водещи

Най-четени