В ЕП обсъждат дискриминационния холандски сайт 12.03 | 07:01

В дневния ред са още проектозакон за наследството и равното заплащане между мъжете и жените

От iNews.bg

По време на мартенската сесия на Европейския парламент ще бъде обсъден холандския сайт, поддържан от партия PVV, става ясно от съобщение на пресцентъра на парламента. Дебатите са предвидени за вторник (13 март).

Още по време на пролетния съвет на ЕС председателят на Европарламента Мартин Шулц коментира, че ЕС е общност на ценности и свободата на движение и не-дискриминацията са фундаментални принципи на европейската интеграция.

"В Европа не може да има граждани втора категория", обяви още той.

Холандският сайт на "Партията на свободата" беше създаден само преди няколко месеца. От партията приканват всички, които имат оплаквания от имигранти от Източна и Централна Европа, да ги споделят свободно. Съответно - страницата веднага се напълни с жалби, а пък от своя страна засегнатите държави се оплакаха от дискриминация.

Освен спорния уебсайт в ЕП тази седмица влизат обсъждания за процедурите за наследството. Често пъти те са дълги и тромави и съпътствани от правни спорове, когато се прилага законодателството на повече от една страна. Дебатите по тези правила са предвидени за днес (12 март), а утре предстои и гласуване на проектозакон, който да избегне спънките.

Също за днес са предвидени и дебати за избягване на различията в заплащането на жените, както и квотите за жени в управленските структури.

По данни от докладите на ЕП различието в заплащането между половете е намаляло незначително през последните години. Жените в ЕС все още получават средно 17,5% по-ниско заплащане от мъжете, едва 12% от висшите корпоративни позиции се заемат от жени и едва 3% от председателите на управителните органи на компаниите са жени.

В сряда (14 март) европейските депутати ще изслушат доклади за напредъка на Исландия, Македония и Босна и Херцеговина по пътя им за присъединяване към ЕС. Резолюции по тези доклади ще бъдат гласувани в същия ден.

Водещи

Най-четени