В присъствието на Доган и отсъствието на Делян: ДПС избра Карадайъ за председател 24.04 | 19:30

Националната конференция премина с дух на патос, призиви и поздрави и заклеймяване на вътрешните врагове, без да се споменава името на Местан

От iNews.bg

Националната конференция на ДПС избра единодушно за председател на партията депутата Мустафа Карадайъ. Изборът на досегашния съпредседател на движението беше предизвестен, а кандидатурата му за партийния пост бе единствена.

"С нашата кауза в сърцата, с нашата обща сила и воля, с общи усилия, можем всичко. Има ли воля - има и път", заяви след избора си развълнуван Карадайъ. Той благодари на почетния председател д-р Ахмед Доган и на конференцията за голямото доверие. Конференцията избра новия Централен съвет, Централна контролна комисия и прие промени в Устава на партията.

До рокадата се стигна, след като на Бъдни вечер предишният председател Лютви Местан бе отстранен безпрецдентно – с вътрешнопартиен преврат, а две седмици преди това бе остро разкритикуван от почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Конкретният повод за това бе декларацията на ДПС в подкрепа на Турция заради сваления руски самолет, определана от Сокола като "политически гаф" и "национално предателство" от страна на Местан.

1693253

Конференцията на ДПС започна с пристигането в залата на почетния председател на партията Ахмед Доган. Това стана 25 минути след откриване на форума и при бурни аплодисменти и ставане на крака в залата. Сокола се появи за първи път от януари 2013 г. - на предишната Национална конференция на ДПС, когато в същата Зала 3 на НДК той бе нападнат на сцената с газов пистолет по време на речта си пред делегатите, в която съобщи, че се оттегля от ръководния пост в партията. Тогава Доган обяви за свой наследник на председателското място Лютви Местан, но остана почетен председател и пръв фактор при вземане на решенията в ДПС.

Знаково беше също и отсътвието от важната изборна конференция на депутата и бизнесмен Делян Пеевски.

"Нашата партия успя да се утвърди като една от политическите партии, без която не може да бъде решен нито един национален въпрос, касаещ българското общество днес и утре. Нашата партия е последователна и предвидима политическа сила - защитавайки интересите на своите избиратели. Тя защитава интересите на цялото българско общество. И неслучайно останалите политически партии желаят да участват съвместно с ДПС в управлението на държавата", заяви бившият зам.-председател на движението Юнал Лютфи в словото си пред делегатите.

"Днес страната се управлява от коалиционно правителство начело с ГЕРБ, която дойде на власт с обещания за реформи и стабилност и по-добър живот за всеки един български граждани. Все още сме далеч от тези обещания, все още правителството е безпомощно в борбата с организираната престъпност, корупцията, расте недоверието към съдебната власт. Държавата ни трудно би се справила с изостряне на бежанския проблем. Тези въпроси искат национално решение и национален консенсус. Само едно правителство не може да се справи с тези въпроси", категоричен бе Лютфи.

След него думата взе Мустафа Карадайъ, който очевидно спази инструкцията и макар да посвети по-голямата част от речта си на драматичните промени в ДПС, нито веднъж не спомена името на Местан. Карадайъ обаче повтори думите на почетния председател от зимата, с които Местан ме обвинен, а именно, че "рокадата по върховете на движението се налага заради опита за подмяна на каузата на ДПС".

"ДПС остава, докато други преминават в сивата зона на забравата. Нека и този път да покажем на света, че ДПС си остава, а останалите заминават! Нека и този път да докажем, че ДПС си остава, а останалите заминават! Нека и този път да докажем, че ДПС ще пребъде! ДПС е голямо, защото има лидер като д-р Ахмед Доган. Благодарим ви от сърце, г-н Доган, благодарим ви", заяви патетично Мустафа Карадайъ, за който се очакваше по-късно да бъде избран за лидер.

Макар и да присъстваше в залата сред делегатите, почетният председател Ахмед Доган не уважи трибуната. То също отправи патетично обръщение към присъстващите, но в писмен вид и прочетено от евродепутата от ДПС Филиз Хюсменова.

"Пожелавам ви да бъдете достатъчно търпеливи, но не дотам, че да бъдете принудени да жертвате свободата си! И най-вече ви пожелавам попътен вятър и разумна борбеност, защото в живота и политиката нищо не се поднася даром! Бъдете силни и добронамерени, не се поддавайте на езика на омразата! Останалото ще ви подскаже логиката на живота. Обичам ви! Винаги ваш: Ахмед Доган!", поздрави Сокола.

Конференцията избра нов оперативен председател в лицето на Мустафа Карадайъ, нов Централен съвет, нова Централна контролна комисия и прие промени в Устава на партията. ДПС си поставя за цел управлението да стане по-ефективно, а вътрешните контролни органи да бъдат под шефството на почетния председател на движението Ахмед Доган.

С приветствено слово към делегатите се обърна президентът на партията АЛДЕ Сър Греъм Уотсън, президентът на Либералния интернационал Ханс Ван Баален и вицепрезидентът й Робърт Браун. Видеообръщение изпрати и лидерът на групата на АЛДЕ в ЕП Ги Верховщат.

Към делегатите се обърнаха и гости от Турция: Кямил Съндър – Генерален секретар на Народно Републиканската партия, Саффет Санджаклъ – депутат от Националистическата народна партия, кметът на Одрин – Реджеб Гюркан, Вефа Салман – кмет на Ялова, който подари и портрет на Мустафа Кемал Ататюрк.

От българските гости делегатите бяха приветствани от съпредседателя на НДСВ Станимир Илчев, от почетния председател на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев, от зам.-председателя на БСП Атанас Мерджанов, зам.-председателя на АБВ Румен Петков, от лидера на БДЦ Красимира Ковачка, от председателя на Народен съюз Светлин Танчев, от лидера на НДПС Гюнер Тахир. Поздравителни адреси изпратиха лидерът на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев и председателят на КНСБ Пламен Димитров.  

Водещи

Най-четени