Вече има и "мързелив чесън" 08.10 | 12:10

Нов сорт гигантски чесън ще се продава в Англия

От Лазар Тодоров

Британският пазар беше обновен с впечатляващ сорт чесън. Да, това не е шега. На острова пуснат нов сорт гигантски чесън, който е съставен само от една скилидка. Чесънът се отглежда в подножието на Хималаите, съобщава английският сайт Herbalveda.

Той е кръстен със закачливото име "мързеливият чесън", тъй като значително ще улеснява домакините и на тях няма да им се налага да белят цял куп скилидки от една глава, за да приготвят нещо, а само една, която ще се равнява на няколко обикновени.

 Осем глави чесън в опавка, с общо тегло от около 250 грама се продава за 1,5 британски лири на тамошния пазар.

 Мързеливият чесън се отглежда от китайски фермери в южната част на страната, в провинция Юнан. Там където подножието на Хималаите са забулените в мъгла. Този сорт вирее най-добре на 2000 метра надморска височина.

Интересен факт е, че от сорта само 50 на сто от посадените семена се превръщат в чесън с една скилидка, който се бере края на зимата и началото пролетта през месеците февруари и март, допълва БТА. Той е с по-мек аромат от традиционния, което може да го направи и предпочитан за по-честа употреба в кулинарията.

Водещи

Най-четени