Какви чудеса може да направи содата с месото 16.04 | 10:53
Един стар, но много полезен трик

От опит знаем, че някои меса са малко сухи и имат нужда от специална обработка, за да станат по-крехки и по-вкусни. Предлагаме ви едно много лесно решение – накисването в саламура.
Тази процедура е позната като осмоза. Тя представлява преминаване на водни молекули през пропусклива преграда от мястото, където концентрацията им е по-ниска, (солен разтвор, саламура) към мястото, където концентрацията им е по-висока (парче месо). Чрез накисването на месото в солена вода ние успяваме да увеличим водното му съдържание, а това го прави по-сочно и по-крехко, стига да го опечем по правилния начин след това.
Ако обаче попитате старите китайски майстори в кулинарията, ще ви издадат и още един трик. Вместо солена вода, можете да използвате сода за хляб. Резултатът е същият.
Казват, че техниката със сода за хляб, за разлика от саламурата, действа по-добре при малки парчета месо. В рецепти с кайма (за кюфтета например) малко количество натриев бикарбонат (около четвърт чаена лъжичка на половин килограм месо) се размесва директно с останалите продукти.
Още за това как да направите месото по-сочно, разберете на страницата на Kulinar.bg.
Водещи
-
В ход е учредяването на мрежа "Магазин за хората" ЕАД
Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов по време на блиц-контрол в...
15.05 | 20:45
-
Зам.-кметът на София по финансите: Ще се намери вариант за нормалното събиране на боклука
Това е поредна атака към нас, коментира Иван Василев
15.05 | 20:30
Най-четени
-
Подготвя се стачка и на метрото
Това съобщи Иван Кирилов, председател на Федерацията на транспортните работници в КТ "Подкрепа"
15.05 | 13:40
-
Михайлов: Призовавам президента да влезе в НС и да разбута кочината
Във връзката със стачката на градския транспорт в София той заяви, че проблемът идва от...
15.05 | 10:59
-
„Възраждане“ със съвет към президента Радев
От партия "Възраждане" заявиха, че са изчакали да видят дали ще има институционален отговор от...
15.05 | 09:59