С над 40 млн. евро подменят ВиК-мрежата в Перник 20.05 | 10:58

Рехабилитацията ще се направи по Оперативна програма "Околна среда"

От Мартин Иванов

В Перник ще бъде извършен ремонт на водопроводната и канализационна мрежа. Рехабилитацията, която ще се направи по Оперативна програма "Околна среда" обхваща и пречиствателната станция в село Батановци, съобщи директорът на местното ВиК Искра Златанова.

По думите й в момента тече процедура за техническа помощ. "ВиК" е асоцииран партньор на общината. Подписано е споразумение между нас и бенефициента и се надявам да бъдем подизпълнител на проекта, тъй като разполагаме с необходимата техника", каза Златанова.

Тя обясни, че финансирането ще стане известно на по-следващ етап, но във всички случаи ще бъде над 40 млн. евро. С полагането на новите тръби, чувствително ще намалеят авариите и загубите от вода по мрежата, а перничани ще се чувстват далеч по-спокойно и комфортно, отколкото сега, увери директорът на ВиК-Перник.

ВиК мрежата в Перник отдавна е излязла от строя. Водопроводите са правени преди повече от 50 години и са изцяло амортизирани, допълва още БТА. Поради липсата на пари, през всичките тази години не е правен цялостен ремонт на мрежата, а се работи основно на парче.

Най-четени